Bliska suradnica i prezimenjakinja Smiljana Vidića najbolja kandidatkinja za šeficu društvenih djelatnosti

Smiljan Vidić i Matea Vidić

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić mijenjao je 15. veljače 2023. godine pravilnik o unutarnjoj organizaciji službi Grada Čapljina, te dopunio sistematizaciju grada Čapljine tako što je poništio 'ekonomsku struku' a dodao 'političke znanosti'.

Godinu dana kasnije („Službene novine Federacije BiH”, broj:15/24 od 23.02.2024. godine) Grad Čapljina objavljuje natječaj za pomoćnika rukovoditelja organa državne službe – Služba društvenih djelatnosti – 1 izvršitelj, i tada će postati jasno da je izvjesno kako je pravilnik mijenjao zbog tijesne mu suradnice. 

Izmjena pravilnika Grada Čapljine

Bliska suradnica, ujedno i predsjednica GIP-a

Natječaj Služba za društvene djelatnosti Čapljina

Naime, na natječaj se, kako saznajemo, prijavila Matea Vidić, inače i predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva. Gle čuda, mlada Vidićka ima završene političke znanosti i sve uvjete za ovaj posao. Agencija za državnu službu zbog ovog je zapošljavanja već primala primjedbe. 

Čapljinski oporbenjak Pero Previšić upitan o tome zna li zbog koga je mijenjan pravilnik o unutarnjoj organizaciji kaže da je vrlo teško dokučiti, i pratiti krvne zrnce svih onih koje vlast planira postaviti, a da informacija zbog koga se mijenja pravilnik, u trenutku njegove izmjene vijećnicima nije dostupna. Valja još dodati da je Matea Vidić, djevojački Jurica, trenutačno najbliža suradnica gradonačelnika Vidića, a zanimljivo je da su ministar kojeg je kadrovirala Čapljina, ali i svježe izabrani predsjednik GO Čapljina njezini rođaci. 

Gradu Čapljina poslali smo upit vezano za prijem za šeficu službe za društvene djelatnosti. Kažu da nisu mijenjali pravilnik zbog Matee Vidić, koja je politolog - nego zato što je struka politolog adekvatnija za društvene djelatnosti. 

„Točno je da smo mijenjali pravilnik o unutarnjoj organizaciji svih služba grada Čapljine pa tako i Službe za društvene djelatnosti i ekonomsku struku promijenili strukom političkih znanosti što je puno logičniji odabir za spomenutu službu. Na ovaj način se nikome nije kako vi kažete pripremao teren. Na pismenom i usmenom ispitu u Agenciji za državnu službu FBiH Matea Vidić je imala 120 bodova od mogućih 120!!! Matea Vidić ispunjava sve uvjete iz natječaja“, odgovaraju iz Grada Čapljina. 
  
Štoviše, šalju i fotografiju bodovanja: 

Smiljan Vidić natječaj

Iz Agencije za državnu službu potvrđuju da je natječaj u fazi utvrđivanja liste uspješnih kandidata. 

“Poštovana, u vezi vašeg upita vezanog za javni natječaj za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika: Pomoćnik rukovoditelja organa državne službe – Služba društvenih djelatnosti - 1 (jedan) izvršitelj  u Gradu Čapljina, obavještavamo vas o sljedećem: Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, na zahtjev Grada Čapljina objavila je javni natječaj za popunu naprijed navedenog radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika. Na javni natječaj prijavilo se 7 kandidata. Stručnom ispitu za navedeno radno mjesto pristupila su dva kandidata, koja su položila stručni ispit, te nakon toga u propisanom roku dostavili dokaze o ispunjavanju uvjeta javnog natječaja. Javni natječaj nije okončan, natječaj je u fazi utvrđivanje Liste uspješnih kandidata“, odgovorili su na naš upit iz Agencije za državnu službu.

Zanimljivo je zapravo da gradonačelnici na ovaj način mogu zaposliti koga žele. 

Provoditelj natječaja, Agencija za državnu službu nema nadležnost za preispitivanje izmjena pravilnika koje prethode popunjavanju radnih mjesta, niti propisivanju uvjeta za radna mjesta sistematizirana u Pravilniku o unutarnjoj organizaciji, što ostavlja širok prostor gradonačelnicima. 

„Zakonom o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br. 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 8/06, 4/12, 99/15 i 9/17 – Presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj: U-13/16) jasno su propisane ovlasti Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine. U vezi vašeg pitanja o izmjeni Pravilnika, ističemo da Agencija nema nadležnost za preispitivanje istog, niti može utjecati na gradonačelnika, u pogledu odluke o popunjavanju radnih mjesta, pa tako ni konkretnog, niti propisivanja uvjeta za radna mjesta sistematizirana u Pravilniku o unutarnjoj organizaciji“, dodali su iz Agencije za državnu službu.

Čapljina izbacila, a Mostar ekonomsku struku dodao

Inače, ovaj natječaj neodoljivo podsjeća na onaj koji je Grad Mostar raspisivao za načelnika opće uprave i vatrogastva u Mostaru. Naime, za ovu poziciju natječaj je raspisivan dva puta, prvo 7. travnja 2023. Taj je poništen na zahtjev Grada Mostara koji je naveo da se poništenje traži jer su od zahtjeva za raspisivanje ovog natječaja nastupile okolnosti koje zahtijevaju izmjene Pravilnika o unutarnjoj organizaciji gradske uprave Grada Mostara, a koje bi mogle bitno utjecati na sadržaj javnog natječaja".

Nakon toga, dolazi 32. sjednica Gradskog vijeća Mostara na datum 27, travnja, na kojoj su 11. točka dnevnog reda bile izmjene i dopune pravilnika o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave Grada Mostara, na kojoj se u članku 1 mijenjaju uvjeti za obavljanje funkcije načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, gdje se uz upravnu struku dodala i ekonomska, koje je Slaviša Kovačević. Potom ponovno raspisuju natječaj, a Slaviša, inače suprug gradske vijećnice prolazi. 

Vidić infografika

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.