Pilula s esencijalnim masnim kiselinama sprječava PMS

Istraživači koji su objavili rad u BioMed Central-ovom časopisu Reproductive Health testirali su tablete provođenjem nasumičnog kontroliranog ispitivanja na uzorku od 120 žena. Edilberto Rocha Filho je provodio testiranje s timom znanstvenika sa Federalnog sveučilišta u Pernambucou u Brazilu. Izjavio je: "Davanjem jednog do dva grama esencijalnih masnih kiselina pacijenticama koje imaju PMS rezultiralo je značajnim smanjenjem simptoma. Nadalje, uzimanje dijetetskog suplementa nije rezultiralo u promjenama kolesterola kod pacijentica nad kojima se vršilo istraživanje."

Ženama su dane kapsule koje sadrže 2 grama mješavine gama linolenske kiseline, oleinske kiseline, linolne kiseline, drugih višestruko nezasićenih kiselina i vitamina E te je uočeno ublažavanje PMS simptoma 3 i 6 mjeseci nakon početka tretmana. Zabilježeno je nekoliko nuspojava koje su bile blage i nevažne te nisu bile direktno povezane s tretmanom.

Dok je govorio o dobivenim rezultatima, Rocha Filho je zaključio: "Negativni učinak PMS-a na ženske rutinske aktivnosti i kvalitetu života može biti značajan, zajedno s posljedicama na ekonomske troškove koji su rezultat prvenstveno smanjenja produktivnosti. Za kapsule s esencijalnim masnim kiselinama se može sada reći da mnogo obećavaju kao učinkoviti tretman za PMS."

Izvor: BioMed Central