Prototip satelita otvara vrata za promatranje Zemlje u 4K rezoluciji

Prototip satelita otvara vrata za promatranje Zemlje u 4K rezoluciji
Imena CARBONITE-2, satelit je rana testna verzija planirane „konstelacije satelita" koja će biti prva mreža koja će nuditi kvalitetan video u boji iz Zemljine orbite.

Prototip na sebi ima UHD kameru, koja može zabilježiti slike lokacija bilo gdje na zemlji u visokoj razlučivosti, kao i snimiti dvije minute video sadržaja, slično UrtheCast-u. To je samo prvi korak za Earth-i, tvrtka planira iskoristiti CARBONITE-2 za dokazivanje uspješnosti njihove tehnologije i demonstraciju što bi sustav satelita mogao. Tvrtka je već naručila pet idućih satelita u sustavu Vivid-i.

„Lansiranje VividX2 je značajan idući korak u razvoju našeg sustava, prihvaćen od ESA, Europske svemirske agencije.", rekao je Josef Aschbacher, direktor programa za promatranja Zemlje pri ESA. „ Vivid-i konstelacija će ponuditi mogućnosti koje prije nismo vidjeli, uključujući sliku u boji i osiguran protok podataka visoke kvalitete iz svemira da bi poboljšali naš planet i naše živote na Zemlji.

CARBONITE-2 lansiran je na Polar Satellite Launch Vehichle (PSLV), iz Sriharikota raketnog lansirnog centra u jugoistočnoj Indiji. Bio je jedan od 31-og tereta na raketi, a PSLV raketi je to bilo prvo lansiranje od neuspjeha prošlog kolovoza.