Krah Devedesetke: Širokobriježani istupili iz stranke

HDZ 1990, HDZ 1990, Široki Brijeg, HDZ 1990, ostavke, raspad, HDZ 1990, GO Mostar HDZ 1990 stranka
HDZ 1990 je osnovan 2006. godine s ciljem zaustavljanja političkih procesa, koji vode gubitku konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, te je Stranka svojim djelovanjem trebala osigurati punu ravnopravnost s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.

HDZ 1990 kroz svoju politiku promovirao je i gradio jedinstvo hrvatskih političkih stranaka oko vitalnih nacionalnih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Međutim, svjedoci smo kako HDZ 1990 doživljava potpuni zaokret u svojoj politici, te odstupa od načela zbog kojih i na kojima je nastao.

Članovi OO HDZ 1990 Široki Brijeg oštro osuđuje slijedeće Odluke stranačkog rukovodstva:
1 Pogrešan pristup pregovorima u okviru HNS-a što je rezultiralo neprihvaćanjem zajedničkog nastupa u okviru HNS-a na predstojećim općim izborima,u ime zaštite i očuvanja konstutivnosti hrvatskog naroda.

2 Ujedinjenje tj. integriranje HSS-NHI u tijela HDZ 1990 iako je ta stranka bila dio Alijanse za promjene,odgovorna je za nametanje amandmana na Ustav FBiH kada je I započelo dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH.Ovim Sporazumom Predsjedništvo i Središnji odbor je grubo prekršilo odredbe Statuta, iz čega je vidljivo da je Sporazum potpisan samovoljno ,nepoštujući ni Statut ni Sabor Stranke kao vrhovno stranačko tijelo.

3 Ulogu Suda časti preuzelo je Predsjedništvo,koje radi po principu prijekog suda,te svoje članove izbacuje na Predsjedništvu i na Središnjem odboru,po kratkom postupku bez prava na obranu.

4 U Stranci se događaju "čistke" osnivača Stranke i ljudi koji su sudjelovali u stvaranju iste,što najoštrije osuđujemo.

5 Apsolutno je neprihvatljiva promjena imena Stranke koja je osnovana kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH.
Posebno, osuđujemo politički zaokret tj.transformaciju Stranke iz nacionalne u građansko-liberalnu opciju.

6 Ova Stranka više nije ni hrvatska, ni demokratska, pa slijedom svega navedenog, mi članovi OO HDZ 1990 Široki Brijeg podnosimo ostavku u svim stranačkim tijelima u kojima smo sudjelovali, te se distanciramo od ove i ovakve politike, i ovim putem istupamo iz Stranke.

Ovo priopćenje potpisuje 21 član OO HDZ 1990 Široki Brijeg koji broji 25 članova, priopćeno je iz Odbora za informiranje OO HDZ 1990 Široki Brijeg.