Amerikanci vjeruju u ljubav na prvi pogled

"Pedeset i šest posto Amerikanaca vjeruje u ljubav na prvi pogled, a taj je postotak veći kod ispitanika koji su u braku ili u vezi", rezultat je istraživanja CBS-a provedenog u suradnji s Vanity Fairom.

Istraživanje provedeno na 1100 odraslih ispitanika o ljubavi, braku i vezama pokazalo je da ih samo 17 posto provjerava e-mailove svog partnera ili partnerice, a samo šest posto ne smatra dobar seksualni život temeljnim za dugotrajnu vezu.

Kao najčešći i najiritantniji izvor nesuglasica navode partnerov izbor televizijskih programa, češće od razmirica kada su u pitanju mali kućanski poslovi.

Unatoč predrasudama, gotovo tri četvrtine Amerikanaca dobro se slaže s članovima partnerove obitelji, odnosno bližom i daljom rodbinom, no ta je brojka manja kada je riječ o parovima koji žive zajedno.

Na pitanje koji je bračni zavjet najteže poštovati, 26 posto ih je odgovorilo "zavjet vjernosti", a nešto manje od 28 posto ih smatra kako je teško prebroditi sve prepreke "u dobru i zlu".

Prosidba klečanjem smatra se vrlo staromodnom, no čak 45 posto Amerikanaca vjeruje da je znak poštovanja i pažnje prema cijeloj obitelji pitati oca buduće mladenke za njezinu ruku. Manje od pet posto smatra ih taj čin seksističkim i uvredljivim.

Amerikanci su vrlo konzervativni prema otvorenim vezama, pokazalo je istraživanje. Gotovo 50 posto takvu vezu smatra pogreškom, a 25 posto grijehom. Samo sedam posto vjeruje da je takva veza božji dar. "Puritansko naslijeđe u nekim je segmentima i dalje vrlo prisutno među Amerikancima", zaključio je CBS.

Hina