Prosjačenje sve ozbiljniji problemu u gradu na Neretvi

Romi

Djeca prose hodajući od stola do stola po ugostiteljskim objektima, na raskrižjima, sjedeći na ulicama ili u sredstvima javnog prijevoza, pokazujući građanima različite isprave o navodnom stvarnom zdravstvenom ili socijalnom stanju njih ili njihovih obitelji. U jednom broju slučajeva, često na raskrižjima pred semaforima prose odrasle osobe, uglavnom žene, koje sa sobom vode ili drže u naručju djecu. Ovaj problem je prisutan i aktualan tijekom cijele godine, naglašeno u blagdanskom razdoblju i u ljetnim mjesecima u vrijeme godišnjih odmora. Upravo zbog toga, kako bi se stalo u kraj prosjačenju, pripadnici PU Mostar često provode akcije te je jedna upravo u tijeku. 

Akcija u tijeku

Hasan Lerić, zapovjednik Policijske postaje Centar PU Mostar, kazao nam je kako se akcija ovaj put provodi već skoro mjesec dana.

- Na područjima grada, gdje je inače najveći broj prosjaka, rasporedili smo najveći dio pripadnika policije da vrše ophodnju. Još uvijek nemam točno izvješće koliko je osoba privedeno u postaju. Naime, ukoliko se radi u maloljetnicima, isti budu privedeni u postaju te o postupku obavijestimo Centar za socijalni rad, dok kad su u pitanju punoljetne osobe, na licu mjesta im pišemo kaznenu prijavu, pojasnio je Lerić.   

No, ono što inače stvara problem pripadnicima policije jest nemogućnost da natjeraju privedene osobe, prosjake, platiti kaznu. Policija radi onoliko koliko im zakon dopušta.

Doseljenici problem


Bitno je dodati i to da se uglavnom radi o osobama koji nisu domicilni Romi već dođu u Mostar prositi iz drugih dijelova BiH te susjednih država. Jer opće je poznato da domicilni Romi u Mostaru teže za poslom, školovanjem i normalnim životom, ali još uvijek nemaju sređeno stambeno pitanje niti su registrirani u matične knjige što im stvara dodatni problem i svrstava ih u koš s prosjacima koji dolaze u Mostar “raditi”. Glede rješavanja problema stambenog zbrinjavanja mostarskih Roma, za njih je na Bišću Polju trebalo biti izgrađeno naselje u sklopu kojeg bi bio i školski objekt kako bi se romska djeca lakše uključila u obrazovni sustav. 

Za izgradnju spomenutog naselja sa 30 stambenih jedinica potrebno je izdvojiti oko 1,400.000 maraka. Već ranije u suradnji s gradskim vlastima pronađen je donator za izradu projektne dokumentacije. No, konkretnih informacija o početku radova još uvijek nema, a s obzirom koliko se malo vodi računa o egzistenciji ove manjine koja je najbrojnija od 17 nacionalnih manjina koliko ih je registrirano u BiH, teško da će mostarski Romi uskoro dobiti normalne uvjete za život.   

Piše:Almedina Bečić / dnevni-list.ba