Čapljina: Podijeljena pomoć romskim obiteljima

U saopćenju UNHCR-a navodi se da te obitelji, koje čini 31 osoba, od koji je 14 djece, žive pored deponije smeća u barakama napravljenim od drveta, starih vrata i prozora, koji propadaju sa svakom novom kišom i poplavom.

U ime UNHCR-a i ovih organizacija, romskim obiteljima podijeljena je pomoć u vidu paketa sa osnovnim higijenskim i prehrambenim proizvodima poput ulja, šećera i brašna, ali i voća, mlijeka i vode za piće.

"Pomoć koju smo danas podijelili je mala, jer Romi generalno, a naročito ova grupa, trebaju neodgodivu podršku i mi računamo na organe vlasti da će im tu podršku i dati. Ova tragedija nas podsjeća na to koliko je urgentno da se svim ljudima u BiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, osiguraju pristojni uvjeti", izjavio je šef Ureda za zaštitu UNHCR-a.

Neriješena stambena pitanja, nedostupnost vode za piće i bolji pristup osnovnim pravima, kao što je zdravstveno osiguranje, su hitna pitanja koja je neophodno odmah rješavati za ovu populaciju.

Ranije ove godine je Općini Čapljina upućen služben zahtjev za dodjelu nekog javnog zemljišta ovim obiteljima, čija je situacija ocijenjena kao urgentna, ali se o tom pitanju na sjednici Skupštine općine još nije raspravljalo.

Srna