Panika u Prijedoru: Učenice podvode za novac?

...i bračnim zajednicama s maloljetnim ili punoljetnim osobama nikog ne bi smjeli ostaviti ravnodušnim.

Tim prije što je samo u ovoj srednjoj školi u Prijedoru u kratkom vremenskom periodu zabilježeno nekoliko maloljetničkih trudnoća, pa čak i sumnji da se dvije učenice ove škole kreću u društvu gdje su izložene podvođenju za novac. O ovome je Lekanić, osim školskih pedagoga i psihologa, obavijestio i nadležne u Centru za socijalni rad u Prijedoru.

- Obje djevojčice su iz "krnjih porodica". Jedna je odlična učenica koja je, doduše, često izostajala s nastave. Tragom tih izostanaka saznali smo sasvim slučajno da se ona kreće u takvom društvu gdje se podvodi za novac. S njom su razgovarali i psiholog i pedagog i, naravno, nadležni iz Centra. Iako ona negira naše sumnje, ima čvrstih dokaza da se to radi. Druga učenica je ove godine, nakon ponavljanja prvog razreda, a zbog mnogo neopravdanih izostanaka nedavno isključena iz škole. Za razliku od prve, ova je bila mnogo slobodnija u ponašanju, čak se i nekoliko puta potukla u školi. Ima naznaka i da je bila sklona alkoholu, pa čak i da je u doticaju s drogom - priča Lekanić o šokantnim pojavama.

Prije nekoliko dana dobra učenica trećeg razreda obavijestila da je u drugom stanju

• O još jednoj trudnoći prije pola godine izvijestili roditelji

• Maloljetnice, navodno, imaju veze koje će okončati brakom

• Nemaju potporu roditelja

• Priče rijetko imaju sretan epilog

Dodaje da se nastavničko osoblje ove škole, ali i on osobno nerijetko susreću i s problemom maloljetničkih trudnoća. Lekanić kaže da mu je još u sjećanju lik izuzetno inteligentne i talentirane djevojčice koja ničim, a naročito ponašanjem, u školi nije odavala činjenicu da se kreće u krugu besposličara i alkoholičara.

- Bilo mi je neprijatno kad sam je, u jednom zimskom danu, vidio u parku s tim ljudima. Oko klupe na kojoj su sjedili bile su razbacane flaše. Zbog visoke trudnoće negdje pred kraj školovanja ta djevojčica je morala napustiti školu. Kasnije sam saznao da je izgubila bebu kao i da se njen formalno sklopljeni brak raspao - govori Lekanić o samo jednom od problema za koje ističe da se ne smiju skrivati pod tepih.

Visoki rizik

Dr. Arijana Elenkov, ginekolog u Općoj bolnici u Prijedoru, upozorava da su maloljetničke trudnoće i visokorizične. I to ne samo zbog nerazvijenosti genitalnog trakta. Elenkov naglašava i da se maloljetničke trudnoće posebno prate.

Rada Karajica, voditelj tima za maloljetničku delinkvenciju u Centru za socijalni rad u Prijedoru, kaže da imaju saznanja o 12 djevojčica koje se odaju skitnji, alkoholu, drogama i vanbračnim zajednicama. Karajica je dobro upućena i u sumnju o podvođenju maloljetnice te iznosi mogućnost da je jedna djevojčica neke stvari izmislila.

(BH Reporter)