Tomo Fila: Dodik je pobjednik

Milorad Dodik, Milorad Dodik, tomo fila
On je pobjednik u ovome, svakako. Dodik je dobio ono što je tražio, da se pravosuđe preispita. Ako to preispitivanje bude formalno i neiskreno, nikada nije kasno da se referendum provede, rekao je Fila za Glas Srpske.

Dodao je kako potpuno podražava Dodika i pozdravlja njegovu odluka i da bude referenduma, a i da ga ne bude.

Ukoliko se s mrtve točke ne pokrene procesuiranje optuženih za zločine nad Srbima, kaže Fila, onda ponovo treba pokrenuti referendum.

- Sada je na provjeri međunarodna zajednica. Ako je mislila iskreno, problem je riješen, rekao je beogradski odvjetnik.

Govoreći o suđenju Iliji Jurišiću za zločine u Tuzlanskoj koloni, koje će biti obnovljeno u Beogradu sljedećeg mjeseca, Fila je rekao da on neće donijeti ništa novo. Prema njegovim riječima, problem je što se potjernice šalju a da ne budu provjerene, prenijela je Srna.

- Imate izjavu Ministarstva pravde Srbije da će sada preispitati vrijednost tih potjernica koje šalje. Zar je trebalo da jedan Jurišić izađe odavde da bi ti preispitao nešto kada si plaćen da to preispituješ stalno, upitao je Fila.

Ocijenio da ratni general Armije BiH Jovan Divjak ne mora biti izručen Srbiji, ali je potrebno, kada se razmijene dokazi, da ga BiH procesuira.

- Kada BiH osudi Divjaka, Ejupa Ganića i bilo kojeg drugog državljanina BiH, to će imati težinu. Kada zemlja sudi svoje ljude, to ima težinu, zaključio je Fila.