Ius resistendi

Marko Oršolić, diplomirao teologiju ali i političke nauke. Nedovršen magistar. Uvijek za istom sofrom s  vlastima, pa bilo one  crvene, crne ili ....zelene. Poznato nam je da su te „sofre“ uvijek pune, pa je stoga i naš Marko dostigao čak skoro 140. Kažem „naš“, jer je plod najmilije nam ravnice. Izrod.

Pored svih "pređašnjih" nebuloza koje je dotični izjavio poput one kako sumnja u u opravdanost beatifikacije Pape Pia XII i time opovrgava nepogriješivost Pape. Kako mu u posjeti  Kaptolu smeta barijera u liku i djelu blaženog Alojzija Stjepinca. Lupi Marko, izrod posavski, i zadnju kako u Bosni živi jedan narod  „Naš narod“ podijeljen u tri vjere, ali istih krvnih zrnaca. U BiH ne postoje Hrvati, nego bosanci-katolici. Ne postoje Muslimani (Bošnjaci), nego bosanci-muslimani. Ne postoje ni  Srbi, nego bosanci-pravoslavci. Ne postojimo, kaže bivši  (?) suradnik (ili član) UDB-e. U  onomu vremenu ( 70-ih , 80-ih), kao takav uživao je povlastice pa je preko sestre trgovao izuzetno vrijednim  dukatima i šorbanima. Zlatom koje je vrijedni Posavski narod čuvao za „crne dane“, a za koje je taj isti narod  od sestre uglednog vjerskog (?)  dostojanstvenika dobivao mizerije.

Kritizira Marko svećenike, biskupe, kardinale. Ali i hvali Jeleča, hvali i druga Markešića. Veliča antifašizam do te mjere da  zaboravlja 65.obljetnicu stradanja braće mu (?) Franjevaca koje pobiše oni  koje hvali. Soli nezacijeljene rane hrvatskoga puka u BiH. Pokušava nama Posavcima  indirektno okrenuti  mržnju prema istinskoj i jedinoj braći po krvnim zrncima, Hrvatima u voljenoj nam Domovini i Hrvatima u Hercegovini i Srednjoj Bosni, a traži da volimo i cijenimo  „braću iste haplo grupe“. Da volimo i cijenimo Daytonsku BiH makar nam isto zla nanijela kao i sve Jugoslavije nakon 45-te.

Quod Initio Vitosum est, non potest tractu temporis convalescere -što je u početku nevaljalo ne može tijekom vremena ozdraviti (postati valjano) – rekli bi Latini.

Posavski branitelj/posavski-obzor.info