Čije interese Raguž zagovara po Washingtonu?

HDZ 1990, Martin Raguž, izbori 2010, Martin Raguž, Martin Raguž, BIH, uređenje, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, raskol, Prof.dr. Dražen Pehar, Martin Raguž, Martin Raguž, Amerika, Politika, BIH, izbori, Martin Raguž, Martin Raguž, Hrvati u BIH, izbori, Martin Raguž, Željko Komšić, izbor, NSRzB, potpora, Martin Raguž, Martin Raguž, Hrvati u BIH, izbori
Raguž u svome izlaganju i kasnijoj raspravi se samo da nije govorio o problemima Hrvata u BiH nego je zastupao teze koje već godinama u BIH žele provesti bošnjački politički lideri i njihovi partneri u međunarodnoj zajednici.

Tako se Raguž složio s svojim američkim sugovornicima kako je u veljači, nakon paljenja zgrada po Federaciji, propuštena prilika da se svrgnu s vlasti aktualni politički lideri, te kako treba nastaviti raditi na tome planu.

Na spomenutom skupu su katastrofalne poplave u BiH označene kao nova prilika za smjenu političkih lidera. Raguž je u svome izlaganju poručio kako aktualni politički lideri u BiH moraju otići, te kako je vrijeme za nove ljude.

Naravno, pri tome je zaboravio spomenuti kako je baš on jedan od onih koji je još od doba komunizma kroji politiku u BiH, kako je promijenio nekoliko političkih opcija da bi ostao na visokim položajima i plaćama. Vjerojatno to nije važno?!

Umjesto toga, Raguž je pričao kako Hrvati u BiH trebaju biti spona između Sarajeva i Banja Luke, a čak u jednom trenutku je počeo zagovarati i gašenje županija govoreći kako županije imaju preveliku administraciju.

"Zaboravni" Raguž nije rekao kako u vlasti Federacije BiH već godinama nema legitimnih predstavnika Hrvata, kako Hrvatima nije dopušteno da biraju svoga člana Predsjedništva BiH, imaju TV kanal na svome jeziku i niz drugih prava koja su zajamčena u normalnim demokratskim zemljama. Predsjednik HDZ-a 1990 nije postavio pitanje opravdanosti postojanja Federacije, pitanje trošenja novca iz federalnog proračuna ili pak pitanje što sve to Federacija financira?

Zanimljivo je kako je HDZ 1990 u priopćenju o ovome događaju vidio Raguževo izlaganje na sasvim drugi način. U tome tekstu se pokušava Ragužev posjet prezentirati u svjetlu borbe za prava konstitutivnih naroda i vraćanja BiH na europske tračnice. U biti, pokušava se sakriti ili ublažiti sve ono što predsjednik HDZ-a 1990 govori ili podržava u Washingotnu, vjerojatno misleći kako to nitko u BiH ne gleda ili sluša.

Dnevnik.ba