Mostarska policija će kažnjavati parove koji se seksaju u javnosti!

...ovakve prekršaje svrstavaju pod članove - bezobzirno ponašanje ili pokazivanje spolnog organa. Ovakve "avanture" u BiH su kažnjive novčano i to do 600 KM.

Idu i u zatvor

Kada je riječ o BiH, ova oblast uređena je Zakonom o javnom redu i miru. Iz Općinskog suda Sarajevo kažu da osoba može biti kažnjena ako na javnom mjestu narušava mir i red drskim ponašanjem, grubim vrijeđanjem druge osobe ili drugim bezobraznim ponašanjem ugrožava sigurnost ljudi ili izaziva osjećaje fizičke ugroženosti, uznemirenosti ili negodovanja ljudi.

- Prema Zakonu o javnom redu i miru, takvi parovi mogu biti optuženi za nepristojno, drsko ponašanje, za šta mogu dobiti novčanu kaznu od 200 do 600 KM. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne koristi izraz "ljubavni par" već "fizičko lice" kao počinitelj prekršaja - kažu iz Sarajevskog suda.

I Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, ističe da u Zakonu o prekršajima iz oblasti narušavanja javnog reda i mira manjeg bh. entiteta ne postoji član koji se odnosi na sankcioniranje seksa na javnom mjestu, ali se u slučaju prijave ovakvog slučaja, to može tretirati kao izlaganje spolnog organa pogledu drugih lica na javnom mjestu. Šoja je istaknula da je bilo slučajeva takvih prekršaja u Banja Luci.

Parkinzi, šipražje...

No, s obzirom na to da je seks na javnom mjestu u posljednje vrijeme postao omiljeni oblik zabave za mnoge i u našoj zemlji, neki se nimalo ne srame to napraviti i u blizini trolejbuske stanice, u šumarcima, parkovima, šipražju, na izletištima...

Kako doznajemo, policija sve češće prima dojave građana o parovima koji se ne libe upražnjavati seks čak i u naseljenim dijelovima grada.

Da je građanima prekipjelo, posebno nakon vijesti o tome da se jedan par seksao usred dana u Velikom parku u Mostaru, a što je podiglo veliku prašinu u javnosti, govori i činjenica da su se stanovnici Bijelog Brijega obraćali medijima jer su, kako je navela jedna Mostarka, korišteni prezervativi postali sasvim uobičajen otpad na parkiralištu u ovom naselju.

Kada parovi upražnjavaju seks na skrovitim mjestima, kako nam kaže Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, daleko od očiju javnosti, gdje ne narušavaju javni red i mir, onda to policiju ne zanima.

- Međutim, u suprotnom, reagiramo, jer na taj način se vrijeđa javni moral. Takvih prijava imamo i takvi građani se sankcioniraju. Uzmemo podatke, podnesemo prijavu, a onda predmet ide Odjelu suda za prekršaje i uglavnom takve kazne iznose nekoliko stotina KM - kaže Srećko Bošnjak.

Dnevni avaz