Kako muževi mogu pomoći kad su žene na rubu živčanog sloma?

mama, statut, statusi, status, žena, muž, živčani slom

Možete ih naći u svakoj trgovini, na igralištu, ispred škole ili u uredu. Žene koje se svakodnevno brinu za svoju djecu, one koje su i šoferi i doktori i kuhari i perači i suci i čitači. Žene koje su i majke i radnice i prijateljice, i koje sve to rade iz dana u dan, a da rijetko tko uopće primijeti, a kuda da pohvali ili pomogne. To su žene koje potiho upravljaju svijetom.

I ako ste vi koji čitate članak, žena, one su vrlo vjerojatno vi.

Muževi tih žena su isto očevi, radnici, vozači, nosači i još milijun stvari, a među svim tim obvezama i ulogama često zaboravljaju na sebe i svoje partnerice. Nikome nije lako, ali ponekad se treba sjetiti svih onih tihih stvari koje žene rade bez da ih je itko pitao ili zamolio, to su one stvari bez kojih dan ne bi ni počeo - kuhanje, pranje, peglanje..

Ponekad život i sve obveze postanu previše, a žene se lome pokušavajući napraviti i biti sve. U tim trenucima, taman prije raspada sistema, ti fantastični muškarci koji vole svoje žene i koji žele pomoći i usrećiti ih, zapravo mogu napraviti neke stvari kojima će dio tereta preuzeti na sebe, pokazati svoju potporu i ljubav te uskočiti kad je bitno.

1. Saznajte kako vaša žena provodi svoj dan

Bez obzira ide li na posao ili je kućanica ili je danas na bolovanju, pitajte svoju ženu kakav joj je bio dan ili što danas planira.

Njezina lista obveza i zadataka je vjerojatno puno obveza i zadataka koje vi ni ne primjećujete, ali koje potpuno ispune njezin dan i koje joj iscrpe energiju. Dajte joj do znanja da ste zahvalni na njezinom trudu i da ste svjesni energije i ljubavi koje ona ulaže u vaš zajednički svakodnevni život.

2. Uključite se prije nego što se slomi

Najbolje vrijeme kad uskočiti i pomoći ženi je SAD. Nemojte čekati da se potpuno raspadne da biste joj pomogli.

Ako primijetite problem ranije i počnete zajedno raditi na njemu, oboje ćete osjetiti olakšanje jer je taj teret podijeljen, a s vremenom neće doći do pucanja jer ćete se podijeliti i oboje brinuti o svakodnevnom životu.

3. Budite aktivni i sudjelujte u njezinom danu

Za odgoj djeteta je potrebno dvoje. Sretan brak je rezultat ljubavi i podrške dvoje ljude. Potrebno je dvoje da bi se održavala kuća. Budite potpuno uključeni u život svoje obitelji.

Nije lako raditi, doći kući i ponovo raditi, ali obveze ne čekaju, i vaš posao nije izgovor da niste aktivni u svojem domu i obitelji.

4. Nemojte ni probati rješavati njezine probleme

Samo slušajte. To je sve što se od vas očekuje. I ako će trebati savjet ili rješenje, pitat će.

5. Grlite ju, držite za ruku...

Nađite djeci neku okupaciju - Čovječe ne ljuti se, Memory ili slagalicu, uzmite ženu za ruku i odvedite ju u kuhinju. zagrlite ju, stisnite što jače možete i držite ju tako neko vrijeme.

Fizički dodir, pokoji poljubac će joj značiti puno više nego bilo koje riječi koje možete reći. osjetit će vašu potporu i ljubav, a to je najbitnije.

6. Pustite ju da priča

Ponekad je najbolji način da se žena opusti i izbaci sve loše iz sebe - razgovor... Pustite svoju ženu da vam kaže sve što ju muči, s kakvim se problemima susreće u obitelji ili na poslu, zbog čega se brine i što ju izbacuje iz takta.

Pokažite razumijevanje, postavite koje pitanje i sudjelujte u razgovoru.

7. Budite joj partner

Brak je, između ostalog, obećanje jednog partnera drugom da će dijeliti život, dobro i loše, da će si međusobno biti potpora, da će se zajedno smijati i plakati.

Brak znači da je dvoje ljudi posvećeno jedno drugome... Vi ste izabrali jedno drugo da budete zajedno, partneri u svemu što se u vašim životima događa, a ne da samo zajedno živite.

8. Pružite joj nadu

Ohrabrite ju. Dajte joj do znanja što kod nje volite i pronađite način da joj pokažete njezine kvalitete. Izbjegavajte kritike i negativnosti.

Kad je netko blizu dnu, osoba koja ima pomogne da se vrate na noge je ona osoba koja im na taj način pruža novu snagu i vjeru u budućnost.

9. Budite korisni

Naučite umjetnost gledanja po kući i pronalaženja zadataka koji se moraju obaviti. Ima li suđa u lavabou? Treba li prošetati psa? Ima li prljavog rublja na podu u spavaćoj?

Treba li učvrstiti kvaku? Nemojte čekati da vas ona pita ili ukaže na problem. Jednostavno to napravite sami!

10. Dajte joj slobodan dan

Nema boljeg osjećaja nego kad se žena uredi - frizura, manikura, duga kupka, masaža - sve zajedno ili samo jedno, nije bitno, ali osjećaj koji žene imaju kad naprave nešto za sebe je onaj osjećaj koji ih pokreće da idu dalje.

Jedan dan vi spremite djecu za vrtić, napravite kakao i doručak i pustite ju da duže spava. Odvedite djecu u kinu i pružite joj tri sata mira i tišine. Osjećat će bolje i mirnije. A dobit će i novu snagu da gura dalje.

11. Pitajte ju kako joj možete pomoći

Vaša žena točno zna što treba da se opusti i oporavi. Zato ju jednostavnoj pitajte što treba i brzo ćete saznati. Bit će vam zahvalnija nego što možete zamisliti jer ste obratili pozornost, uvidjeli situaciju i odlučili se uključiti.

Samo ubuduće, svakodnevna uključenost, ponekad to može biti samo sitnica, će na duge staze puno značiti za vaš odnos, za mir u obitelji i sreću. Na kraju priče, i ona vas voli, a sve što radi - radi iz ljubavi...

Izvor: 24sata.hr