Mostar: Sakrament prve pričesti primio 181 prvopričesnik

Malena dječica ulazila su u prepune župe radosno pjevajući crkvene pjesme te veseleći se ovom za njih najvažnijem danu. U župi svetih Petra i Pavla sakrament prve pričesti primilo je ukupno 99 prvopričesnika, a u mostarskoj katedrali sakrament je primilo 82 prvopričesnika.

Misa u franjevačkoj

Odjevena u bijele haljine, djeca su s velikom pozornošću slušala svaku riječ svećenika koji su još jednom objasnili što znači po prvi put primiti Isusa u svoje srce u vidu hostije.
- Draga djeco, ovdje stojite odjeveni u bijelo i ponosni ste. Ovim sakramentom primate Isusa u svoje srce te postajete još jači članovi Crkve, rekao je fra Dalibor Milas nakon što je u župi svetih Petra i Pavla pozdravio sve nazočne roditelje i prijatelje, ali posebno djecu u čijem je znaku i bio jučerašnji dan te misno slavlje koje je započelo u 11 sati.
Na dječjim licima mogao se vidjeti osmjeh i sreća zbog dana za koji su se pripremali tijekom čitave godine. Time su naučili što predstavlja jedan od sedam svetih sakramenta koji je važan za život svakog kršćanina. Za veliku zahvalu svojim roditeljima te fratrima djeca su ponosno održala i nekoliko recitacija te time pozdravila sve one koji su došli s njima podijeliti radost ovog najvažnijeg dana u njihovom životu.

Misa u katedrali

U isto vrijeme svečanost se održavala i u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, gdje su pripreme trajale danima što je bilo vidljivo i po samoj uređenosti kako objekta, tako i samih mališana kojima će ovaj daj nedvojbeno ostati u neizbrisivom sjećanju. Sama svečanost započela je ulaskom prvopričesnika u crkvu hvalospjevom "Krist na žalu". Prilikom misnog slavlja svim je prvopričesnicima poslana poruka kako ih Isus poziva da pristupe njegovom stolu te ih poziva da primajući Njegovo Tijelo nastave živjeti putem dobra.

Piše: Ljubica Grubišić/dnevni list