Ima li Mostar “šerijatsku” policiju?!

Načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić potvrdio je da je par napadnut i to bez ikakvog motiva, ali slučaj nije mogao povezati s tzv. šerijatskom policijom.
Šture informacije


- Uzete su izjave od pet svjedoka i dva osumnjičena, jedan od napadača A. M (1991.) bio je priveden, ali je pušten iz pritvora uz kaznenu prijavu za ugrožavanje javnog reda i mira i oštećenje tuđe stvari, dok je protiv drugog napadač A. M (1993.) podnesena prijava za oštećenje tuđe stvari. Za još trojicom napadača se traga. Za jednim je službeno raspisana potraga, a za preostalu dvojicu se još utvrđuje identitet, kazao je Jelonjić. Dodao je kako je jedan bjegunac, za kojim je raspisana potraga, iz Mostara, a od ostale dvojice, čiji identiteti se ne znaju, jedan je iz Sarajeva, a drugi iz Sandžaka, ali nije mogao kazati pripadaju li radikalnim muslimanskim skupinama kao što su vehabije ili šerijatska policija. Sanja Šurković, županijska tužiteljica nadležna za ovaj slučaj, nije nam mogla dati nikakve nove informacije niti potvrdu radi li se zaista o pripadnicima tzv. šerijatske policije.
- Policija provodi istragu, tako da će se više informacija znati za nekoliko dana, kratko nam je rekla Šurković.

Mještani ogorčeni

Naša ekipa jučer je otišla na lice mjesta te razgovarala s lokalnim mještanima. U nekoliko ugostiteljskih objekata, koji se nalaze u blizini, doznali smo kako se incident dogodio prije tri noći.
- Čuo sam priče kako se dvoje, troje lokalnih mladića u blizini Hidroelektrane porječkalo s jednim mladićem koji se nalazio u društvu djevojke. Nakon toga otišli su po još svojih prijatelja koji su raznoraznim predmetima napali nesretnog mladića i djevojku, nanijevši im fizičke ozljede kao i veliku štetu na automobilu, prepričava nam jedan mještanin. Isto tako, on nam je potvrdio kako je policija izišla na lice mjesta te uhitila nekoliko lokalnih mladića. Na naše pitanje radi li se o pripadnicima tzv. šerijatske policije, naš sugovornik je kazao kako o tome ne zna ništa. Slične odgovore dobili smo i od drugih mještana s kojima smo razgovarali.
- Ovdje se ne radi ni o kakvoj tzv. šerijatskoj policiji, nego raznim skupinama mladića koji se često skupljaju na jezeru te konzumiraju alkohol ili opojne droge. Oni često prave probleme i sudjeluju u tučnjavama, govori nam jedan posjetitelj lokalnog kafića. Svi naši sugovornici slažu se u jednom – sve ovo predstavlja veliku sramotu za mjesto te pozivaju policiju da u što kraćem roku riješi ovaj slučaj te pojačanim kontrolama ubuduće spriječi da se dogode slične stvari.

Piše: D. Bradvica/dnevni list