FOTO  Humanitarna akcija „Ruka dobrote“ u Mostaru

Možda je to bila još jedna u nizu, ali je svakako prva s ovom tematikom. Naime, neprofitna organizacija Minores, koja je još u procesu osnivanja, uz pomoć mladih iz Frame Mostar, pružila je „Ruku dobrote" onom, kako će mnogi reći, zadnjem i najnižem sloju našeg društva. Riječ je o ljudima koje svakodnevno srećemo, ali im ne predajemo preveliku važnost, koji nam se možda pokušavaju obratiti, ali ih svejedno ignoriramo. Riječ je o beskućnicima.

Same pripreme oko cijelog događaja su trajale 3 tjedna. Zajedno sa kreativnom i karitativnom sekcijom franjevačke mladeži, ova organizacija je ručno izradila velik broj prijateljskih narukvica sa simboličnim privjescima te magneta sa slikama Mostara. Uz to su se pobrinuli za pripremu razglednica, a kako je prvomajski praznik bi očekivano vruć, ni pića nije falilo. Iz prijašnjeg iskustva poznato je kako taj dan u Mostar dolazi velik broj turista pa je i sam plan akcije bio privući njihovu pažnju.

Nezgodno je bilo pronaći način na koji bi pristupili strancima i pokazali im što želimo, ali ideja koja je realizirana, pokazala se više nego uspješnom. „Pomozite nam da im pomognemo" bio je prvi vidljivi naslov plakata sa slikama, i zajedno sa tekstom: „Organizacija Minores svakodnevno pomaže beskućnicima i socijalno ugroženim osobama - Pomozite nam da im pomognemo - Svaki vaš prilog korak je bliže izgradnji centra za beskućnike u Mostaru" upotpunio je cijelu priču pa i sami ambijent. Ovaj tekst preveden je na engleski, njemački i talijanski što je bilo vrlo značajno za uspješnost akcije.

Organizacija Minores nastala je u okviru Susreta za mlade, koji se jednom tjedno održavaju pod geslom "Mladi Katolici, sila koja (treba) mijenja(ti) svijet", u franjevačkoj crkvi u Mostaru, usmjerena je prema beskućnicima i ostalim društveno ugroženim osobama i broji 40-tak studenata i mladih osoba. Naziv Minores, (lat. manji) izabran je kako bi članovi imali podsjetnik sebi da takvim ljudima mogu pomoći jedino ako su manji od njih. Da bi uspješno funkcionirali u okruženju kakvo ova organizacija susreće, potrebno je izgraditi poštovanje prema sebi i svijetu. Iako prepuštena sama sebi, organizacija je uspješno ostvarila svoju prvu humanitarnu akciju.

Akciji je na raspolaganju bilo 20-tak mladih volontera koji su se od ranih jutarnjih sati pa sve do kraja dana trudili privući što veći broj turista. Organizacija se pobrinula da volonteri imaju prepoznatljive majice što je bio korak bliže ostvarivanju cilja. Na parkingu franjevačke crkve u Mostaru gdje je održana akcija, promet je bio dosta izražen. Od oko 5000 turista koji su prošli pored štanda, dobar dio se oglušio na bilo kakvu pomoć, ali ćemo ovdje ipak naglasiti velikodušnost onih ljudi koji su se zaustavili. Neki su tražili hladovinu, neki piće, neki suvenire, a neki malo detaljniju priču svega onoga što je predstavljeno. U svakom slučaju, osjetili su suosjećanje i odigrali su značajnu ulogu ovog događaja.

Dan je prošao jako lijepo. Kada su se turisti već prorijedili, volonteri su se bacili na brojanje sakupljenog novca. Iznos od 1380 KM potakao je na jak pljesak i slavlje, kako za uspješnost cijelog događaja, tako i za Onoga koji se pobrinuo da to tako i ispadne.

Dan je zaključen još jednim u nizu Susreta za mlade nakon čega je uslijedila roštiljada i druženje.

Damir Šiljeg