‘Brate, imam ti strašne ‘farmerke’ za 30 maraka’: Mostarski se ‘šaner’ sprema na put u Švedsku

''Odlične su, original Leviske, nije 'šupljak'. Vrijede 'stoju i pol'. Imam ti i markiranih majica, po 'dvajesku', ako želiš. A za par dana ću imati i dobrih jakni, rekao je poznanik novinaru Dnevnog lista, kojem iz razumljivih razloga nisu otkrili identitet.

''Ako ti se ne sviđa ovo što ti nudim, imam i parfema, muških i ženskih, sve su originali, a cijena je sitnica'', kazao je rječnikom Sir Olivera (lik iz Alan Fordovih crtanih romana).

''Što ću, moram od nečega živjeti. Težak je život nas 'umjetnika', kako kažu. Ne bih radio ovo da ne moram, ali tko će mi dat posao s obzirom na moju prošlost. Radio sam u par navrata kao konobar, ali čim bi se pročulo za moje ranije probleme (ovisnik o drogama) odmah bih postajao 'višak', tako da mi nije preostalo ništa drugo, nego okrenuti se ovom poslu, koji popularno zovu 'šanerstvo'. Ali, nisam ti ja 'šaner', 'šaneri' dobro žive i 'operiraju' vani. A ja nisam u tom rangu, no, zaradi se nešto. Imam za kave, za cigare, za pojest, popit... i tako, ide nekako. Ne žalim se. Ova kriza mi je dobro došla, pa ljudi više kupuju od nas robu, nego u buticima'', pojasnio je anonimni sugovornik.

Njegova priča ne razlikuje se mnogo od ostalih. Završio je osnovnu školu, a u prvom razredu srednje je počeo pušiti cigare i konzumirati alkohol. U drugom je već krenuo s kockanjem, travom i 'snifanjem' ljepila... U trećem je rjeđe dolazio na nastavu i počeo je uzimati 'bombone' i 'ecstasv' po partyjima koji su krajem devedesetih godina bili popularni u Mostaru.

Ubrzo je prešao na 'žuto' (heroin). Školu nikad nije ni završio. Drogirao se nekoliko godina, dok ga majka nije nagovorila da ode na liječenje. Liječio se u više navrata, donekle je i uspio. Po izlasku počeo je raditi po kafićima, ali nije bio prihvaćen, i onda se okrenuo 'šanerstvu', poslu s kojim je prva iskustva imao za vrijeme školskih dana. Samo tad je 'operirao' za drogu, a danas kako bi preživio.

''Što ću, takav mi grah pao. Nemoj ti samo spominjat moje ime nigdje da me ne bi policija ponovno zaskočila. Ionako me svako malo gonjaju'', rekao je.

Muka mu je od svega, Mostara, ljudi, njihove osude, sujete, tako da ima namjeru uskoro napustiti grad i otići vani, preko granice. Ne u Hrvatsku, nego najvjerojatnije u Njemačku, ili čak u Švedsku, zemlju koja je, kako kaže, 'raj za šanere'.

''Govore mi prijatelji da 'gore', i danas ima posla preko glave. Cijene po buticima su vrtoglave, ali sve je original, pa su ovi naši koji žive u dijaspori najbolje mušterije u mojih kolega 'šanera'. Tamo ću nešto najvjerojatnije pokušati. Ovdje za mene nema života, gore krećem nanovo'', zadnje je što je rekao.

Samo se okrenuo s ruksakom na leđima i uputio u suprotnom smjeru, vjerojatno kako bi nekome pokušao uvaliti koju original majicu ili "farmerke".
Dnevni list