OVISNOST U EKRANU Evo kako izgleda mozak tinejdžera dok koristi telefon

MOzak
Pexels

Nakon što saznate kakav učinak pametni telefoni imaju na mozak sljedeće generacije, možda ćete dvaput razmisliti o tome treba li svom djetetu kupiti mobilni telefon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su upozorili da su tinejdžeri mnogo podložniji postajanju ovisnima o svojim mobilnim telefonima jer se njihov mozak još uvijek razvija u ovoj dobi, a prekomjerna uporaba može ih potpuno promijeniti. U ovoj fazi njihovog života, njihov prefrontalni korteks, u biti "kontrolni sustav" mozga, još uvijek evoluira i postaje previše ovisan o trenutačnom zadovoljstvu koje mladi dobivaju od listanja društvenih mreža.

Tijekom jedne epizode programa britanske "ITV", stručnjaci su analizirali snimke magnetske rezonance koji su pokazali kako mozak adolescenta reagira na ugodna iskustva poput listanja "TikToka" ili "Instagrama".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Profesorica neuroznanosti i mentalnog zdravlja, Kyra McCabe, objasnila je da odrasli s potpuno razvijenim mozgom znaju kada je "dosta", dok mladi danas ne razmišljaju na taj način.

Kao rezultat toga, tinejdžeri su skloniji ponašanju ovisnosti jer se navikavaju na redovitu stimulaciju koja dolazi od online sadržaja.

Umjesto da dožive radosti u stvarnom životu, traže brzo rješenje za nalet dopamina.

"Kada koristite nešto poput pametnog telefona, ako koristite aplikacije koje su zabavne ili korisne, to aktivira dijelove mozga koji su uključeni u sustav nagrađivanja," objašnjava McCabe.

"Kada ste odrasli i gledate u telefon, očito imate aktiviran sustav nagrađivanja vašeg mozga, ali također imate potpuno razvijen prefrontalni korteks, koji djeluje kao kontrolni sustav. Postoje dokazi koji upućuju na to da mozak adolescenata, ili tinejdžerski mozak, reagira drugačije od mozga odraslih, a posebno na iskustva nagrađivanja. Ovo je vjerojatno zato što dijelovi prefrontalnog korteksa još nisu u potpunosti razvijeni kod mlađih osoba."

Ona je objasnila da to tinejdžere dovodi u veću opasnost od ovisnosti o društvenim mrežama jer se njihov mozak navikava na stalan udar dopamina koji dobivaju dok su na mreži.

Druge studije također su pokazale slične rezultate, a istraživanje provedeno u SAD-u 2022. godine sugerira da se mozak tinejdžera koji je stalno izložen sadržaju s telefona razvija drugačije. Stručnjaci sa Sveučilišta Sjeverne Karoline ranije su objasnili da su mladi koji su provjeravali svoje online platforme do 20 puta dnevno postali "preosjetljivi" na društvene povratne informacije svojih vršnjaka.

Ova navika bila je povezana s kasnijim promjenama u tome kako je njihov mozak reagirao na svijet oko njih.

Koautor studije i glavni znanstveni službenik za Američko psihološko društvo, Mitch Prinstein, objasnio je: "Većina adolescenata počinje koristiti tehnologiju i društvene mreže u jednom od najvažnijih razdoblja za razvoj mozga tijekom našeg života. Naše istraživanje pokazuje da bi ponašanje provjeravanja društvenih mreža moglo imati dugotrajne i važne posljedice na neurološki razvoj adolescenata, što je ključno za roditelje i kreatore politika da uzmu u obzir kada razumiju koristi i potencijalne štete povezane s korištenjem tehnologije kod tinejdžera", prenosi "Ona".