KORISNE ZA ZDRAVLJE Ove biljke smiruju razne tegobe, a možete ih posaditi kod kuće

ljekovite biljke
Ilustracija/Pexels

Biljke se oduvijek koriste za liječenje i očuvanje zdravlja. Dobro je znati da neke od njih možete uzgojiti i kod kuće, u vrtu ili u tegli na balkonu.

Kamilica

Najčešće se koristi za liječenje probavnih smetnji, ali je ujedno i blagi sedativ, što znači da smiruje napetost i pomaže kod problema sa spavanjem, piše 24 sata.

Ublažava grčeve, dobra je za bolove u želucu, bolne mjesečnice te žučne i crijevne kolike kod dojenčadi.

Matičnjak

Poput mnogih mirisnih biljaka ima smirujući učinak te uspješno djeluje na živčani sustav.

Dobar je za probavne smetnje koje su povezane s anksioznošću i nervozom, a za iritabilna crijeva i slične probavne probleme kombinira se s gavezom, kamilicom i paprenom metvicom.

Timijan

Timijan (Thymus vulgaris) se već stoljećima diljem Europe koristi kao začin za kuhanje, ali njegovi aromatični listovi su i izuzetno ljekoviti.

Timijan jača imunitet te ima antimikrobno i adstrigentno djelovanje koje pomaže u borbi protiv infekcija, uključujući one usne šupljine. Možete koristiti otopinu timijana za grgljanje, piti ga kao čaj ili se može zdrobiti i koristiti kao oblog za pomoć kod rana.

Kadulja

Kadulja (Salvia officinalis) je još jedna biljka često korištena u aromatičnim jelima, a izduženi sivo-zeleni list kadulje izuzetno je jednostavan za uzgoj.

To je ljekovita biljka koja liječi infekcije svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Kadulja je od velike koristi u liječenju grlobolje i bolesti gornjih dišnih puteva.

Također, studije pokazuju kako kadulja može biti korisna u poboljšanju raspoloženja i pamćenja odraslih, kao i pružanju osjećaja smirenosti.

Kadulja je biljka dobra za liječenje i ublažavanje vrućice te noćnog znojenja, pošto djeluje na regulaciju tjelesne temperature.

Paprena metvica

Menta olakšava želučane tegobe uključujući nadutost, mučninu, jutarnju mučninu i proljev. Aktivni sastojak mentol hladi kožu i djeluje poput aktualnog analgetika.

Kod osoba koje pate od probavnih smetnji, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, čaj od listova mente može pomoći ublažiti nadutost, bol i nelagodu. Listovi će spriječiti mučninu i povraćanje te potaknuti osjećaj smirenosti.

Postoji više vrsta mente, no najčešće se uzgaja i koristi paprena metvica. Može rasti u tegli, a najbolje raste rahlim zemljištima, blago kiselim i neutralnima. Odgovaraju joj sunčane pozicije, ali odlično uspijeva i u polusjeni te je otporna na hladnoću.