DOBROBITI LUBENICE Čuva zdravlje srca i očiju te potiče nastanak kolagena

Lubenica
Ilustracija

Zbog svog osvježavajućeg okusa i visokog udjela vode, lubenica je jedna od omiljenijih zdravih ljetnih poslastica. Lubenica je izvor vrijednih fitokemikalija s visokim nutritivnim i farmaceutskim potencijalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja su pokazala da bioaktivni spojevi prisutni u lubenici imaju brojne zdravstvene dobrobiti, poput smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, bolesti povezanih sa starenjem, pretilosti, dijabetesa, a zabilježeni su i različiti učinci na rizik od razvoja raka, piše Telegram.

U nastavku teksta saznajte kojim vitaminima i mineralima obiluje lubenica, koliko kalorija ima lubenica i kako sve možete uživati u ovom slatkom ljetnom voću.

Kalorije i nutritivni sastav

Lubenica se većinom sastoji od oko 90 posto vode, a sadrži važne minerale poput kalija i magnezija što je čini zdravim ljetnim međuobrokom kada tijelo znojenjem pojačano gubi elektrolite.

Lubenica je sjajan izvor vitamina i minerala:

vitamina C: koji je neophodan za zdravlje kože i imunološku funkciju
vitamina A: lubenica sadrži beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je važan za zdravlje očiju
kalija: minerala koji sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka i zdravlja srca
bakra: minerala koji je najzastupljeniji u biljnoj hrani
vitamina B6: ključnog za pravilan rad imunološkog i živčanog sustava

Koliko kalorija ima lubenica?

Lubenica gotovo da ne sadrži proteine (0,6 posto) ​​i masnoće (0,2 posto) te ima vrlo malo kalorija zbog čega spada u kategoriju namirnica s negativnim kalorijama.

U 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, ali i 7 miligrama kalcija i 10 miligrama magnezija.

Zdravstveni benefiti lubenice

Lubenica se smatra funkcionalnom hranom zbog visokog udjela citrulina i likopena, dva moćna biljna spoja povezana sa nižim krvnim tlakom, manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poboljšanim metaboličkim zdravljem i smanjenjem bolova u mišićima nakon vježbanja.

1. Lubenica ima snažan antioksidativni učinak

Lubenica sadrži antioksidanse, aktivne tvari koje mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala koji se mogu razviti zbog pušenja, zagađenja zraka, stresa i drugih čimbenika iz okoliša.

Ako previše slobodnih radikala ostane u tijelu, može doći do oksidativnog stresa te posljedično i do oštećenja stanica i razvoja niza bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti i raka. Dio slobodnih radikala tijelo može ukloniti prirodnim putem, ali antioksidansi iz prirodnih izvora dodatno podupiru taj proces.

2. Olakšava regulaciju krvnog tlaka

Lubenica je najbolji prehrambeni izvor citrulina koji je najvećim dijelom zastupljen u bijelom dijelu tik uz koru.

Citrulin se u tijelu pretvara u esencijalnu aminokiselinu arginin. I citrulin i arginin igraju važnu ulogu u sintezi dušikovog oksida, koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka širenjem i opuštanjem krvnih žila. Pozitivan učinak konzumacije lubenice na regulaciju krvnog tlaka potvrđen je i kod ljudi s viškom kilograma, kako u mirovanju tako i u stresu.

Arginin je važan i za pravilan rad pluća, bubrega, jetre te imunološkog i reproduktivnog sustava, a pokazalo se i da ubrzava proces zacjeljivanja rana. Iako je jedan od najboljih prehrambenih izvora citrulina, trebalo bi pojesti oko 2,3 kilograma lubenice kako bi se zadovoljile dnevne potrebe arginina.

3. Smanjuje rizik od srčanog udara

Lubenica obiluje likopenom, snažnim antioksidansom koji joj daje zavodljivu crvenu boju. U prosjeku, lubenica ima oko 40 posto više likopena od sirove rajčice koju se donedavno smatralo najboljim izvorom ovog antioksidansa.

Tijelo u određenoj mjeri likopen koristi za stvaranje beta karotena, koji se potom pretvara u vitamin A, a studije pokazuju svježi sok lubenice podiže razine likopena i beta karotena u krvi.

Znanstvenici su otkrili da likopen u prehrani korelira sa smanjenom učestalošću određenih vrsta raka. Naime, razine likopena u masnom tkivu, koje su indikator potrošnje likopena, povezane su sa smanjenim rizikom od srčanog udara.

4. Smanjuje inzulinsku rezistenciju

Inzulin je vitalni hormon uključen u kontrolu glukoze u krvi. Inzulinska rezistencija je stanje u kojem stanice postaju otporne na učinke inzulina što može dovesti do povišenih razina glukoze u krvi i povezano je s razvojem metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Nekoliko je studija pokazalo da su sok od lubenice i unos arginina povezani sa smanjenom inzulinskom rezistencijom.

5. Potiče oporavak mišića nakon vježbanja

Hidratacija i prehrana imaju ključnu ulogu u oporavku mišića nakon vježbanja. Ako tražite idealan napitak nakon treninga, onda je sok od lubenice zdrav izbor. Jedenje lubenice ili pijenje soka od lubenice nakon treninga pomaže hidratizirati tijelo osiguravajući mu izgubljene elektrolite dok citrulin kojim obiluje smanjuje bol u mišićima nakon vježbanja.

Kako biste nadoknadili gubitak vode i elektrolita nakon treninga, možete pojesti malo lubenice posute s mrvicom soli.

6. Sprečava bolesti očiju povezanih sa starenjem

Antioksidansi kojima obiluje lubenica mogu spriječiti ili odgoditi nastanak sive mrene (katarakta) te smanjiti rizik od razvoja žute pjege (makularna degeneracija) povezane sa starenjem, koja može uzrokovati sljepoću.

Vitamin A pak podržava zdravlje rožnice. Sjajna je vijest da jedna kriška lubenice sadrži oko 10 posto dnevnih potreba vitamina.

7. Potiče proizvodnju kolagena

Vitamin C iz lubenice pomaže tijelu da proizvodi kolagen, koji podržava imunološki sustav, zdravlje stanica i sposobnost zacjeljivanja kože. Kolagen daje snagu i elastičnost koži i pospješuje izmjenu mrtvih stanica kože. To znači da jedenje lubenice može usporiti učinke starenja.

Vitamin A koji nastaje iz beta-karotena potiče obnavljanje stanice kože, sprječavajući suhoću i perutanje dok vitamin B6 kojim lubenica obiluje može pomoći u sprječavanju nastanka akni.

Jesu li koštice iz lubenice zdrave?

Bijeli dio lubenice, tik uz koru ima manje šećera od crvenog dijela, a više vlakana. Kada se jede s crvenim, mesnatim dijelom, pomaže u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima i ublažava porast šećera u krvi.

Sjemenke lubenice, koje se mogu jesti sirove ili sušene, bogate su magnezijem koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, funkciji živaca i regulaciji krvnog tlaka. Koštice lubenice dobar su izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina koje štite od srčanog i moždanog udara te snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi.