POSEBAN FESTIVAL NADOMAK MOSTARA Više desetaka prijavljenih za izvedbu sevdalinki

5 sevdah fest izvođači
Hercegovina.info

Turističko udruženje Sjever u suradnji sa Kulturno - umjetničkim društvom (KUD) 'Bijelo Polje' Potoci i JU Kulturni centar Mostar Sjever u nedjelju 29. rujna organizira već tradicionalni međunarodni festival sevdalinke '6.Sevdah fest – Mimar sevdaha 2024.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada se prijavilo oko 30-tak izvođača iz cijele BiH kao i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije kako bi očuvali i odnjegovali sevdalinku, odnosno tradicionalnu gradsku ljubavnu pjesmu. Uz festivalski orkestar pod vođstvom prof. glazbe Abaska Bijedića, organizatori očekuju da dvorana JU Kulturnog centra Mostar Sjever u Potocima bude tijesna za sve koji žele uživati u interpretacijama vrsnih interpretatora sevdalinki. 

Program finalne večeri počinje od 19 sati, dok će panel diskusija biti održana isti dan od 17:30 do 18:30 sati u kongresnoj dvorani Kulturnog centra Mostar Sjever, na kojem će eminentna imena kao što su prof. Esma Džiho i prof. Nusret Omerika obraditi teme o sevdalinci kao nematerijalnom blagu naše zemlje, a uz njih će svoj dio dati i specijalni gost večeri Dragan Stojković Bosanac, Alma Subašić, Hamza Šantić i dr., te ostali javni i kulturni radnici koji će  biti prisutni.

Na finalnoj večeri publici će se predstaviti poznati estradni umjetnici sevdalinke, a dodjelit će se priznaja kao što su plakete 'Mimar sevdaha 2024.' za doprinos na očuvanju i afirmaciji sevdalinke, te će se po prvi put dodijeliti posebna medalja pod nazivom 'Mimar sevdaha 2024' za poseban doprinos na očuvanju i afirmaciji sevdalinke, a time će organizatori dati podršku proglašenju sevdalinke u BiH kod UNESCO-a kao najveće nematerijano blago u BiH.

"Program će urediti vrsni voditelj Enver Šadinlija, te očekujemo jednu lijepu večer druženja sa mladim, a i iskusnim sevdalijama i da ovaj projekat uspije u svojoj namjeri i cilju, a to je očuvanje tradicionalne pjesme sevdalinke kao jednog od nasljeđa kulturne baštine BiH. "Dana 29.9 2024. godine od 19 sati neka Vas put dovede do Bijelog Polja, naselja Potoci i prelijepe zgrade JU Kulturnog centra Mostar Sjever", poručuju organizatori. Jedan od medijskih sponzora je i portal Hercegovina.info.