FLUM 2024 U Mostaru se održava četvrti međunarodni festival lutkarske umjetnosti

FLUM 2024

U mostarskom Pozorištu lutaka ovih dana u tijeku su posljednje pripreme za Četvrti međunarodni festival lutkarske umjetnosti (FLUM 2024).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2021., samo godinu dana prije nego što će Kazalište lutaka u Mostaru proslaviti sedamdesetu obljetnicu, direktor Kazališta Edin Kmetaš osjetio je potrebu i želju otvoriti vrata jednog od najprepoznatljivijih kazališta u regiji za lutkarske stvaratelje iz cijelog svijeta. Već tada je znao koliko je važno i koliko će značajno biti za djecu u Mostaru da kroz lutkarske predstave uče prihvaćati osobitosti različitih kultura i tradicija.

Uz veliku želju i entuzijazam, zaposlenici Kazališta poduzeli su prve korake kako bi Mostar postao most na kojem se susreću lutkarski umjetnici s istoka i zapada, s različitih kontinenata, donoseći u grad novu kazališnu poetiku i raznolikost kulturnih sadržaja.

Danas je festival, na iznenađenje čak i onih koji su ga pokrenuli, daleko nadmašio početne ambicije, te ga mnogi svjetski priznati umjetnici imaju u svom kalendaru kao nezaobilaznu kazališnu manifestaciju.

FLUM 2024

Ovogodišnji, Četvrti FLUM, svečano će biti otvoren u subotu, 21. rujna, u 20 sati, na Međunarodni dan mira, i trajat će sve do srijede, 25. rujna, kada će, također u 20 sati, biti svečano zatvaranje festivala s dodjelom nagrada za najbolja lutkarska ostvarenja u više kategorija. Tada će biti proglašena i najbolja predstava, koja će osvojiti GRAND PRIX festivala, tradicionalnu nagradu, skulpturu „Zlatni svitac“. Odluke o najboljim predstavama donosit će međunarodni stručni žiri.

Za natjecateljski program FLUM-a, selektor Nedžad Maksumić, umjetnički direktor Kazališta lutaka u Mostaru, odabrao je 13 predstava iz devet zemalja, od Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, do Estonije, Mađarske i Španjolske, od Rumunjske do Slovenije, pa sve do daleke Republike Koreje. Neke od predstava već su izvedene na prestižnim svjetskim festivalima i okrenute su suvremenim modelima lutkarstva. Publika u Mostaru imat će priliku uživati u različitim formama lutkarskih predstava, od intimnih do „spektakl“ predstava. Po prvi put, festival će ugostiti i lutkarsku operu. Osim jasne poruke jačanja identiteta i etičkih vrijednosti kod djece, ove predstave pružaju i skrivene modele oblikovanja svijesti za dobro i lijepo.

Dokaz da festival iz godine u godinu raste u kvaliteti i postaje zanimljiv i za stručnu javnost je činjenica da će ove godine FLUM okupiti veliki broj predstavnika svjetske asocijacije lutkara UNIMA. UNIMA International i ove godine nastavlja suradnju s festivalom, u okviru koje će članovi asocijacije, majstori svjetske lutkarske scene, kroz prateći program festivala održavati brojna predavanja, panel diskusije i prezentacije suvremenih tendencija u lutkarstvu. Festival će ugostiti izložbu fotografija priznatog svjetskog fotografa Richarda Termina, radove svjetski poznate lutkarice iz Mostara, Ines Pasic, te druge radove u suradnji s The Eugene O'Neill Theater iz SAD-a.

Također, u pratećem dijelu programa, pripremljene su brojne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta koje će voditi istaknuti umjetnici i pedagozi iz Hrvatske i Republike Koreje.

Poseban program na festivalu bit će video projekcija „Let There Be Light“, koju zajedno s Kazalištem lutaka u Mostaru organizira UNIMA Puppetry Collaboratorium, projekt koji je prošle godine nastao u Mostaru. Projekt simbolizira nadu za bolje razumijevanje svih naroda svijeta i želju da reflektori svih kazališta toga dana obasjaju Mostar. Festival je također dobio patronat UNESCO NGO Liaison Committee-a putem predsjednika Nicka Newlanda, koji će zajedno s Karen Smith, predsjednicom UNIMA International (Australija), i Dimitrijem Jageneauom, generalnim tajnikom UNIMA International (Belgija), prisustvovati otvaranju ovogodišnjeg FLUM festivala.