FOTO  Bogatstvo različitosti predstavljeno kroz ples i pjesmu u Bijelom Polju, izabrana i miss foklora

Folklor 2024 Bijelo Polje
Hercegovina.info

Na igralištu Osnovne škole u Potocima održan je internacionalni festival '10. bjelopoljski dani folklora', a u povodu 76. godišnjice Kulturno - umjetničkog društva (KUD) 'Bijelo Polje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publici su se osim domaćina predstavili i: Bošnjačka zajednica kulture (BZK) 'Preporod' iz Gornjeg Vakufa, GKUD 'Halisje' iz Kalesije, KUD 'Podvelež' iz Podveležja, KUD 'Mladi metalac' iz Hadžića, KUD 'Plamen' iz Zenice, folklorni ansambl 'Boroka' iz Rumunjske, KUD 'Goce Markoski' iz Sjeverne Makedonije. Osim navedenih, nastupili su i solisti Sena Habibija, Adi Mrgan i Mustafa Omerika.

"Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti naše prijatelje iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Sjeverne Makedonije. Bjelopoljci su pokazali zavidnu razinu gostoprimstva, te su svaki nastup ispratili velikim aplauzom. Zahvaljujem našim prijateljima iz drugih KUD-ova što se se odazvali pozivu, a zahvalnost ide i publici koja prati i podržava naš rad", rekao je predsjednik KUD-a 'Bijelo Polje' za Hercegovina.info Miralem Gluhović.

Tijekom programa organizirana je i tombola za posjetitelje, a uručena su i priznanja 'Mimar folklornog stvaralaštva 2024.' za dugogodišnji doprinos očuvanju, njegovanju i zaštiti folklornog stvaralaštva u BiH, a dobili su ih Enver Dautović, Meho Jelovac, Hajrudina - Dina Nurković, Haris Muminović, Miralem Gluhović, Sejo Koro, Safet Abazović.

Također pred kraj programa održan je i izbor za miss folklora. Tako je priznanje za najmlađu miss dobila Lena Marić, miss šarma Dalila Musa, miss osmijeha Amela Perić, miss fotogeničnosti Hana Ganić, miss nošnje Lejla Ćurić.

Žiri sastavljen od predstavnika svih KUD-ova sudionika programa imao je podjednak broj glasova za drugu pratilju, te su izabrane dvije druge pratilje, a to su Nejra Bajić i Naida Špago, prva pratilja je Amra Selimović, dok je za miss festivala folklora izabrana Jovana Mančevska iz KUD-a 'Goce Markoski'.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.