105. ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE Manifestacija u čast velikog pjesnika ponovno u Mostaru

105. Šantićeve večeri poezije

Tradicionalne 105. Šantićeve večeri poezije, koje organiziraju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle," održat će se od 9. do 15. rujna. Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za ponedjeljak, 9. rujna, u 19 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje će biti obilježeno izložbom "Aleksa Šantić i mostarski književni krug," autora akademika Ranka Popovića. Izložbu zajednički organiziraju SPKD "Prosvjeta" − Gradski odbor Mostar i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Umjetnički program otvaranja upotpunit će nastupi grupe "Mostarske kiše" i glumca Nebojše Kundačine. Prije otvaranja, u 17:30 sati, na pravoslavnom groblju Bjelušine, bit će održan pomen i polaganje cvijeća na grob Alekse Šantića.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. rujna, s programom "Šantićeva trajanja" u Manastiru Žitomislić u 18 sati. U sklopu programa bit će promovirana Sabrana djela Alekse Šantića, izdanje SPKD "Prosvjeta" − Gradski odbor Mostar, koje je uredio prof. dr. Duško Pevulja. Nakon promocije održat će se znanstveni skup "Aleksa Šantić − 100 godina nakon smrti," na kojem će sudjelovati ugledni profesori i stručnjaci: prof. dr. Ranko Popović, prof. dr. Duško Pevulja, prof. dr. Vladan Bartula, dr. Vladimir Pištalo, dr. Duško Babić i novinar Zlatko Serdarević.

Moderatori skupa bit će Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić, i Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD "Prosvjeta" – Glavni odbor Mostar, a umjetnički dio programa vodit će glumac Nebojša Kundačina.

U srijedu, 11. rujna, u 19 sati, u Vladičanskom dvoru u Mostaru održat će se svečana dodjela književne Nagrade "Aleksa Šantić," uz pjesničku večer dobitnika Zdravka Miovčića. Glazbeni dio programa upotpunit će nastup violinistice Ane Pešut. Program manifestacije nastavlja se u petak, 13. rujna, u 20 sati, u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će omiljeni mostarski pjesnik Pero Zubac, zajedno s Milošem Zupcem i bendom, održati pjesničko-glazbeno večer pod nazivom "Živa reč."

U subotu, 14. rujna, u 19 sati, u Vladičanskom dvoru bit će izvedena poetska predstava "Gorki plamen," autorski projekt Novice Bogdanovića iz DIS teatra Banjaluka, koja oživljava Šantićeve stihove, pjesničke slike i emocije. Završni dio manifestacije održat će se u Nevesinju, pod nazivom "Nevesinje - druga Šantićeva kuća," gdje će u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" u 19 sati biti ponovno izvedena predstava "Gorki plamen."

Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizatori pozivaju sve građane da posjete manifestaciju. Pokrovitelji manifestacije su Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, Ured ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstvo kulture HNŽ-a.