UPOZORAVALO SE I RANIJE Je li kamenolom iznad Donje Jablanice krivac za katastrofu?

Kamenolom iznad Donje Jablanice
Hercegovina.info

Nakon obilnih kiša koje su pogodile Donju Jablanicu, šteta pruzročena poplavama sigurno bit će predmet procjene u narednim tjednima. Mještani i lokalna udruženja ističu da dio odgovornosti za katastrofalne prizore može biti pripisan kamenolomu koji se nalazi u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamenolom iznad Donje Jablanice

Eko Akcija upozorava na probleme koje je otvoreni kamenolom, otvoren u šumi iznad naselja nakon rata, prouzročio. Tijekom jučerašnjih kiša došlo je do odrona koji se, prema svjedočenjima mještana, dogodio upravo iz pravca kamenoloma, zatrpavši brojne objekte.

Kako su izjavili mještani, dugogodišnja upozorenja o opasnosti kamenoloma nisu uzeta u obzir. Osim toga, radovi koji su se odvijali prije i nakon rata narušili su kvalitetu tla u ovom području, dok su velike količine padalina dodatno pogoršale situaciju.

Uz to, mještani su izrazili sumnju u legalnost rada kamenoloma, navodeći da nema sve potrebne dozvole za rad.

Upravo u tom smjeru krenuli smo i mi. Hercegovina.info doznaje kako ovaj kamenolom nema uopće potpisan koncesijski ugovor sa Ministarstvom gospodarstva HNŽ, te se ne može pronaći ni u registru okolišnih dozvola.

Ovo otvara puno pitanja, poput onoga kako je uopće mogao raditi, kako je na tom mjestu išta moglo biti eksploatirano, te što su radile nadležne inspekcije.

Nejasno je i vlasništvo nad samim kamenolomom, te se sutra očekuje više informacija.

Obilne padaline koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu izazvale su kaos u mnogim gradovima. Najteže je pogođena Jablanica, gdje se četrdeset osoba vodi kao nestalo, a potvrđeno je šesnaest smrtnih slučajeva. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.