VIDEO  Zviždač svjedočio o potonuću podmornice Oceangate: 'Upozoravao sam na sigurnosne propuste godinama prije implozije'

Oceangate

Zviždač iz OceanGatea svjedočio je tijekom saslušanja Američke obalne straže u vezi s kobnom implozijom podmornice Titan 2023. godine, rekavši da nije imao "nikakvo povjerenje" u način na koji se eksperimentalna podmornica gradila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Lochridge, bivši direktor morskih operacija za OceanGate, rekao je da je bio poznat kao "problematičar" u tvrtki za turizam i ekspedicije jer je otvoreno izražavao svoje sigurnosne zabrinutosti - koje je iznio godinama prije nego što je pet osoba poginulo kada je Titan katastrofalno implodirao tijekom dubokomorske ekspedicije do olupine Titanica u lipnju 2023. Lochridge je u utorak tijekom saslušanja Američke obalne straže izjavio da je zaposlen 2015. godine kako bi djelomično radio na operacijama za Titan, no na kraju nije bio uključen u njegov razvoj. Lochridge je rekao da je "izbačen" nakon sukoba s direktorom OceanGatea, Stocktonom Rushom - jednim od pet osoba koje su poginule u imploziji, piše ABC News.

Na pitanje Mornaričkog istražnog odbora američke Obalne straže je li imao povjerenja u način na koji se Titan gradio 2017., Lochridge je odgovorio: "Nimalo povjerenja, i bio sam vrlo glasno protiv toga, a i dalje sam." Lochridge je podnio izvješće u siječnju 2018. u kojem je naveo svoje zabrinutosti u vezi s ugljičnim vlaknima trupa podmornice, uključujući nesavršenosti, nakon što ga je Rush zamolio da ga pregleda.

Sadržaj se učitava...

"Na kraju dana, sigurnost je na prvom mjestu," rekao je Lochridge. "Da, preuzimate rizik kada idete u podmornicu, ali nemojte preuzimati nepotrebne rizike s neispravnom, i naglašavam, neispravnom, neadekvatnom opremom."

Lochridge je svjedočio da je Rush "volio raditi stvari što jeftinije." Na pitanje zašto se tvrtka okrenula mjerama štednje, Lochridge je rekao: "Želja da se što prije dođe do Titanica kako bi se počeo zarađivati profit."

Rekao je da nije znao za financijsku stranu tvrtke, ali da je "postojala velika žurba da se to završi."

"Mnoge su faze na putu preskočene," rekao je.

Lochridge je svjedočio da je Rush želio provesti testiranje s posadom na prvom prototipu Titan podmornice, iako je Lochridge preporučio da se provede testiranje bez posade zbog svojih zabrinutosti.

"Znao sam da će trup propasti," rekao je. "To je apsolutni nered."

Lochridge je otpušten iz OceanGatea 2018., nekoliko dana nakon podnošenja svog izvješća i prisustvovanja višesatnom sastanku s rukovodstvom OceanGatea, uključujući Rusha, kako je ranije izvijestio ABC News. Dokumenti koje je pregledao ABC News navode da je bilo jasno kako su Lochridge i Rush "došli do mrtve točke" u vezi s trupom Titana te da je "jedina opcija bila otkaz."

Lochridge je u utorak svjedočio da je otpušten jer je bio "protiv projekta."

"Nisam želio izgubiti posao," rekao je Lochridge. "Želio sam ići na Titanic. To je bilo na mom popisu želja. Želio sam zaroniti, ali sigurno."

Nakon otkaza, Lochridge je rekao da se u veljači 2018. obratio Agenciji za sigurnost i zdravlje na radu sa svojim zabrinutostima za javnu sigurnost i da je stavljen pod program zaštite zviždača te agencije.

"Ne bih volio vidjeti da netko umre samo zbog želje da uđe u podmornicu," rekao je Lochridge u utorak. "To je čarobno mjesto. Volim ga. Vrlo sam strastven u vezi onoga što radim. Ako postoji takav rizik, nemojte to raditi."

Otkriven je kvar na prvom prototipu trupa od ugljičnih vlakana 2019. godine i nije korišten na misijama do Titanica, rekla je Obalna straža.

Naknadno je izrađen drugi trup od ugljičnih vlakana koji je korišten na misijama do Titanica, uključujući kobni zaron 18. lipnja 2023.

OceanGate je suspendirao sve istraživačke i komercijalne operacije nakon implozije.

Saslušanje Obalne straže u vezi s implozijom zakazano je da traje dva tjedna. Lochridge je jedini svjedok koji je trebao svjedočiti u utorak.

Tijekom svjedočenja, Lochridge je rekao da je počeo biti postupno isključen iz svojih dužnosti nakon što je nenamjerno "osramotio" Rusha tijekom zarona 2016. godine do olupine broda Andrea Doria na OceanGateovoj podmornici Cyclops 1.

Lochridge, veteran pilot podmornica, rekao je da je trebao povesti nekoliko plaćenih klijenata do olupine kako bi napravili 3D model, ali je Rush želio upravljati zaron umjesto njega. Lochridge je rekao da se usprotivio, napominjući da je olupina "opasna" te da je više od desetak ljudi tada poginulo tijekom zarona na to mjesto – i na kraju uvjerio Rusha da ga pusti da ide zajedno.

Rekao je da je Rush na kraju zaglavio plovilo u olupini i odbio prepustiti kontrolu nad podmornicom Lochridgeu sve dok jedan od članova posade nije vikao na Rusha da preda Lochridgeu PlayStation kontroler kojim se upravljalo plovilom.

Lochridge je rekao da je Rush bacio kontroler u njegovu glavu te da je jedan od gumba otpao, no svjedočio je da ga je uspio popraviti i vratiti ih na površinu.

Nakon toga, Lochridge je rekao da Rush više nije razgovarao s njim.

Lochridge je svjedočio da je prigovorio nakon što je OceanGate 2016. prekinuo suradnju sa Sveučilištem u Washingtonu i njegovim Laboratorijem primijenjene fizike. Rekao je da je Rush odlučio svu inženjersku stranu Titana odraditi unutar tvrtke.

Na pitanje odbora zašto je to bio slučaj, Lochridge je rekao: "Arogancija."

Također je svjedočio da je tvrtki bilo stalo samo do zarađivanja novca i da nije bila zainteresirana za znanstvena istraživanja.

"Cijela ideja iza tvrtke bila je zarađivanje novca, to je to," rekao je Lochridge. "Bilo je vrlo malo znanosti."