ZELENSKI PROZIVA ZAPAD 'Boje se oboriti ruske rakete na Ukrajinu, a pomažu Izraelu'

Zelenski
Kenzo Tribouillard/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je nezadovoljno kritizirao zapadne zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je, govoreći na press-konferenciji u Kijevu, rekao da se Zapad "previše boji" da bi razmotrio mogućnost obaranja ruskih projektila i bespilotnih letjelica usmjerenih na Ukrajinu, unatoč tome što pomaže Izraelu da to učini.

"Zasad je to napravila samo Bjelorusija. To je ponižavajuće za Zapad"

"Ako zajednički obaraju projektile i bespilotne letjelice na Bliskom istoku, zašto još uvijek nema slične odluke o zajedničkom obaranju ruskih raketa i Shaheda (iranskih bespilotnih letjelica, op.a.) na nebu Ukrajine?" zapitao se, prenosi Index.hr.

Zelenski je kritizirao Zapad ističući da je do sada samo Bjelorusija uspjela oboriti ruske dronove Shahed koji su bili usmjereni na Ukrajinu. "Jedino se Bjelorusija istaknula obaranjem ruskih dronova. Mislim da je to jednostavno ponižavajuće za jaki demokratski svijet", rekao je.

"Boje se čak reći da rade na tome"

Podsjetimo, u travnju su SAD, UK i Francuska pomogli u obaranju iranskih projektila ispaljenih na Izrael. Iran je rekao da su njegovi postupci bili odmazda za napad na njegov konzulat u Siriji.

Boje se čak reći "radimo na tome", rekao je ukrajinski čelnik.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada ruski čelnik Vladimir Putin upozorava Zapad da, ako se Ukrajini dopusti korištenje zapadnog oružja na ruskom tlu, to bi značilo da zemlje NATO-a "izravno sudjeluju" u sukobu.

Kritizira i zbog nevoljkosti da se Ukrajini dozvole udari na Rusiju

Zelenski je ponovio i kritike zapadnim zemljama, koje još uvijek nisu javno dozvolile Ukrajini napade duboko u Rusiji zapadnim dalekometnim raketama, što Kijev traži već mjesecima.

"Svatko tko vidi na karti odakle Rusija pokreće svoje udare, gdje obučava svoje snage, drži svoje rezerve, locira svoje vojne objekte i kakvu logistiku koristi, jasno razumije zašto Ukrajini trebaju dalekometne sposobnosti", rekao je.

"O tome smo detaljno razgovarali s američkim ministrom vanjskih poslova Antonyjem Blinkenom i njegovim britanskim kolegom Davidom Lammyjem tijekom nedavnog posjeta Kijevu. Vjerujem da ne bi trebalo biti neodgovorenih pitanja o tome zašto su Ukrajini potrebni dalekometni kapaciteti", rekao je.