ZAVRŠENO GLASOVANJE Vlast u Srbiji odbila usvojiti zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litija

Parlament Srbija, Skupština
Screenshot

Narodni zastupnici u Srbiji, nakon četverodnevne rasprave nisu usvojili Zakon o izmjenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima na prijedlog oporbe. Za zakon je glasalo 84 zastupnika, protiv je bilo 128, a dvoje nije glasalo, te zakon nije prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici su odbili prijedlog da se glasa javnim prozivkama – za usvajanje tog prijedloga glasalo je 85 narodnih zastupnika, protiv je bilo 124, a četvero nije glasalo, javlja Danas.rs.

Ovim zakonom, kojeg je predložilo 86 narodnih zastupnika iz svih oporbenih zastupničkih klubova, predviđena je zabrana iskopavanja litija i bora na teritoriju Srbije.

Raspravu, koja je trajala četiri dana, obilježile su debate ministrice rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i Ane Brnabić, ovlaštene predstavnice zastupničke grupe koalicije oko SNS-a, s oporbenim zastupnicima, prvenstveno s Danijelom Nestorović, zastupnicom Ekološkog ustanka, koja je ovlaštena ispred predlagatelja zakona, ali i s drugim oporbenim zastupnicima.

Zastupnici vladajuće većine optuživali su oporbu da je dovela Rio Tinto u Srbiju, a nisu izostale ni uvrede od strane zastupnika SNS-a.

Sjednica je prvotno trebala biti održana 30. rujna, tijekom izvanrednog zasjedanja nakon rasprave o rebalansu proračuna. Do toga nije došlo, pa ju je predsjednica parlamenta stavila na dnevni red danas, tijekom redovnog zasjedanja. Vlast je tada optuživala oporbu da je „pojela“ vrijeme kako zakon ne bi bio na dnevnom redu, dok je oporba navodila da su zastupnici vlasti govorili na sjednici tri puta više od njih.