VUČIĆEVO OBRAĆANJE Čitao izvještaje regionalnih medija koji pišu da se u Srbiji sprema građanski rat

Aleksandra Vučić
Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tijekom obraćanja u Predsjedništvu Srbije da je njegova ocjena za sadržajni dio jučerašnjeg protesta protiv litija izrazito negativna, ali da šutnjom čini uslugu i sebi i drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je skup protekao u demokratskoj atmosferi, što je, prema njegovoj ocjeni, važno za zemlju.

"Sve je bilo onako kako treba funkcionirati u demokratskim sustavima. Kada se skup završio, dogodile su se stvari za koje smo znali da će se dogoditi. Kada prijetite svakog dana, nasilje na kraju prevlada", rekao je.

Ocijenio je da je zauzimanje željezničke stanice Prokop i stanice na Novom Beogradu, kao i blokiranje prometa na mostu Gazela, bio izrugivanje demokraciji i provođenje terora manjine nad većinom.

Čestitao je policiji, BIA-i i svim sigurnosnim snagama na strpljenju, profesionalizmu i poštovanju prava "onih koji čak nisu poštovali prava drugih".

Intervencija je izvedena bez upotrebe i minimalne sile, rekao je.

Vučić je izjavio da je čuo kako je uništenje ekonomije cilj, te upitao tko su ljudi koji žele da strada gospodarstvo.

Pročitao je izvještaje nekoliko regionalnih medija, u kojima se piše da se u Srbiji sprema građanski rat, i dodao da se oni tome nadaju, te poručio da razumije njihovu želju da Srbiji bude loše, ali da ne razumije zašto oni koji žive u Srbiji žele uništiti ekonomiju.

Predsjednik Srbije je rekao da je i predsjednica Skupštine pozivala na dijalog, kao i on, ali da nitko nije želio razgovarati.

„Mislili su da je dijalog prijetnja, uništenje srpske ekonomije, blokiranje pruga. Nikada to nije bilo rješenje, kada vam se nešto ne sviđa, to se rješava razgovorom“, poručio je.

Podsjećamo, građani su se jučer okupili na Terazijama kako bi prosvjedom ponovno tražili zabranu rudarenja litija u Srbiji.

Nakon toga su blokirali autocestu, kao i željezničke stanice Prokop i Novi Beograd.

Tim povodom, Vučić je sazvao sastanak u Predsjedništvu kako bi se donijela odluka o daljnjim koracima zbog protivljenja građana iskopavanju litija.