VUČIĆ I BRNABIĆ OGORČENI 'Nama dali Hrvata! E svaka vam čast!'

Vučić
EPA

Tonino Picula, zastupnik SDP-a u Europskom Parlamentu iz skupine Socijalista i demokrata, u narednih pet godina bit će izvjestitelj za Srbiju. Tako su se u utorak prije podne dogovorili zastupnici iz skupine S&D-a u Europskom Parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije su se političke skupine dogovorile među sobom o podijeli izvjestiteljskih pozicija. Sada će svaka skupina imenovati iz svojih redova izvjestitelja za zemlju koja je dodijeljena toj skupini, piše Jutarnji list.

Picula će narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske Unije o stanju u Srbiji i usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama. Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime Europskog parlamenta, u ovom mandatu, pokrivati sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Srbije te će u tim odnosima predstavljati i Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta.

No, prve reakcije iz Srbije daleko su od toga da se mogu nazvati dobrosusjedskim i diplomatskim.

''Kao izvjestitelj za takozvano Kosovo u Europskom parlamentu, kako čujem upravo sada, bit će postavljen opet Estonac. A znate tko je šef ureda Europske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Vrlo čudno, složit ćete se. A nama dali Hrvata! Baš im hvala. Nije problem u Hrvatu, nego u njegovim stavovima. Ali dobro, radit ćemo s njima pa ćemo vidjeti kako će to biti. Ali smo poruku razumjeli. Bit će zanimljivo'', komentirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

''E, svaka vam čast. Sve smo razumjeli'', napisala je na X-u Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije, prenoseći vijest da je Tonino PIcula novi izvjestitelj EP-a za Srbiju.

''Nastavno na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tijekom mog proteklog mandata. Kao i uvijek do sada pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička potpora nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija. Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno prema svojim rezultatima'', rekao je Tonino Picula u utorak nakon objave da će on biti izvjestitelj za Srbiju.

Tonino Picula je u ranijim mandatima bio voditelj Radne skupine za Zapadni Balkan, izvjestitelj za SAD i Crnu Goru, pregovarač rezolucija o ruskom ratu protiv Ukrajine kao i izvjestitelj u sjeni za Sjevernu Makedoniju. Bio je izvjestitelj EP-a za novu strategiju proširenja, ali i suizvjestitelj EP-a za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III te za Plan rasta za Zapadni Balkan.