VELIKI UDARAC ZA VON DER LEYEN Sud EU presudio da nije smjela od zastupnika skrivati detalje ugovora o nabavci cjepiva

Von der LEyen i direktor Pfizera

Predsjednica Europske komisije kritizirana je zbog presude o transparentnosti cjepiva dan prije nego što će se suočiti s ključnim glasovanjem o svojoj budućnosti. Kandidatura Ursule von der Leyen za drugi mandat na čelu Europske komisije doživjela je veliki udarac nakon što je vrhovni sud EU presudio da nije bila dovoljno transparentna prema javnosti o ugovorima za cjepiva protiv Covida-19, izvještava Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opći sud EU presudio je protiv odluke Komisije da redigira velike dijelove ugovora prije nego što ih učini dostupnima.

Presuda je donesena nešto više od 24 sata prije nego što će MEP-ovi odlučivati o političkoj budućnosti von der Leyen. Treba joj podrška 361 od 720 europskih zastupnika u tajnom glasovanju za koje se očekuje da će biti napeto.

Jedna od skupina čiju podršku von der Leyen traži su Zeleni, čiji su članovi podnijeli prigovor na ovaj slučaj vezan uz cjepiva.

Podnijeli su zahtjeve za pristup ugovorima o cjepivima i određenim povezanim dokumentima kako bi razumjeli sporazum između Komisije i proizvođača cjepiva protiv Covida-19 iz 2021.

Komisija je pristala dati samo djelomičan pristup određenim ugovorima, tvrdeći da su neki dijelovi redigirani radi zaštite komercijalnih interesa ili privatnosti. Zastupnici Zelenih tada su tužili Komisiju zbog odbijanja.

Opći sud u srijedu je djelomično prihvatio tužbu zastupnika i poništio odluku Komisije o redigiranju dijelova ugovora.

Sud je osporio odluku Komisije da sakrije odredbe o obeštećenju, tvrdeći da Komisija nije uspjela dokazati kako bi te klauzule ugrozile komercijalne interese farmaceutskih kompanija.

Komisija je također odbila otkriti osobne podatke službenika koji su pregovarali o kupnji cjepiva zbog zabrinutosti za privatnost. No, sud je utvrdio da su zastupnici pokazali "javnu zainteresiranost" za identifikaciju tog tima, kako bi utvrdili imaju li sukobe interesa.

Tilly Metz, jedna od zastupnica Zelenih koja je podnijela tužbu, rekla je da je presuda "značajna za budućnost", jer se očekuje da će Komisija provoditi više zajedničkih nabava - u zdravstvu, ali potencijalno i u obrani.

"Važno je da je sud potvrdio važnost odgovarajućih opravdanja za zaštitu komercijalnih interesa", rekla je u izjavi.

"Nova Europska komisija sada mora prilagoditi svoje postupanje s pristupom dokumentima u skladu s današnjom presudom", dodala je.

Komisija je istaknula da se sud složio da su određene klauzule ugovora bile zaštićene zaštitom komercijalnih interesa, samo djelomično prihvaćajući tužbu.

"U ovim slučajevima, Komisija je morala pronaći težak balans između prava javnosti, uključujući zastupnike, na informacije, i pravnih zahtjeva koji proizlaze iz samih ugovora o cjepivima protiv COVID-19, koji bi mogli rezultirati zahtjevima za naknadu štete na teret novca poreznih obveznika", rekla je Komisija u izjavi.

Izvršno tijelo je navelo da će "pažljivo proučiti presude suda i njihove implikacije" te da "zadržava svoje pravne opcije".

Komisija može podnijeti žalbu na presudu u roku od dva mjeseca i deset dana od odluke. Drugi slučajevi u vezi s ugovorima s Pfizerom i komunikacijom između von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle također su u tijeku u različitim jurisdikcijama EU-a.