VELIKI PADOVI NA BURZAMA Zašto je došlo do ogromnih gubitaka i kreće li se svijet prema recesiji?

Burza
Reuters

U ponedjeljak je indeks S&P 500 pao za 106 bodova ili 3 posto, dok je Nasdaq kompozit pao za 3,43 posto, a Dow Jones je pao za više od 1.000 bodova, izgubivši 2,6 posto, uslijed globalnog tržišnog pada zbog straha od moguće recesije u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tržišni pad od 907 milijardi dolara

S&P 500 i Dow zabilježili su najveće padove od rujna 2022. godine. Tržišni pad izbrisao je 907 milijardi dolara tržišne vrijednosti Nasdaqa.

"Toliko o ljetnom zatišju," rekao je Neil Shearing, glavni ekonomist u Capital Economicsu, u komentaru. "Tržišta dionica su u previranju, a prinosi obveznica su naglo pali zbog straha od recesije u SAD-u."

Razlog za pad: oštri padovi u visokim tehnološkim dionicama, uključujući Nvidia, Apple i Amazon, te razočaravajuće izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

Najgori dan za Apple

Apple je imao najgori dan od rujna 2022., izgubivši 4,82 posto vrijednosti doinice. Kako su investitori kupovali američke trezorske zapise, hipotekarne stope su pale, otvarajući vrata za neke zajmoprimce da refinanciraju, rekli su stručnjaci.

Predsjednik Amerike Joe Biden nije izravno odgovorio na paniku na tržištu u ponedjeljak, već je umjesto toga objavio izjavu o svojem programu oprosta studentskih kredita i proširenju Pell grantova.

Trump optužio Kamalu Harris

Trump i njegovi saveznici pokušali su svaliti krivnju za tržišni pad na Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris. Trump je uživao u imenovanju dana pada burze kao "Kamala Krash".

Predsjednik Fed-a iz Chicaga, Austan Goolsbee, naglasio je da je mandat Fed-a stabilizirati cijene i maksimizirati zaposlenost te da tržišni padovi nisu njihov prioritet. Goolsbee je također priznao da je izvješće o zapošljavanju bilo negativno, ali je napomenuo da su to samo podaci za jedan mjesec.

Iako neki ekonomisti predviđaju recesiju u narednih 12 mjeseci, drugi smiruju zabrinutost. Wells Fargo očekuje usporavanje gospodarstva, ali ne i recesiju.

Povećana vjerojatnost recesije

Goldman Sachs Group je u nedjelju povećao vjerojatnost recesije unutar sljedeće godine s 15 na 25 posto, ali smatraju da je rizik “ograničen,” izvijestio je Bloomberg.

Zabrinutost zbog recesije dijelom proizlazi iz srpanjskog izvješća o zapošljavanju koje je aktiviralo "Sahm pravilo", mjeru koja kaže da ako nezaposlenost temeljena na tromjesečnom prosjeku poraste za najmanje pola postotnog boda u proteklih 12 mjeseci, država je vjerojatno u recesiji.

Claudia Sahm, bivša ekonomistica Federalnih rezervi, upozorila je na preveliko oslanjanje na njezino pravilo u post-COVID tržištu rada. Rekla je za Bloomberg Television da “je vrlo malo vjerojatno da smo u recesiji,” ali da “smo neugodno blizu toj situaciji.”

“Vrlo važno pitanje je, kamo idemo?” rekla je Sahm. “A te promjene u stopi zaposlenosti koje Sahm pravilo bilježi nisu ohrabrujuće. Kreću se u pogrešnom smjeru, a taj zamah može nas dovesti u nevolju.”

Rast japanskog jena pokrenuo lavinu

Japanski jen je postigao sedmomjesečni vrhunac u odnosu na dolar dok su investitori procjenjivali mogućnost agresivnijih rezova stopa Federalnih rezervi i viših stopa u Japanu.

Jen je u ponedjeljak dosegao najvišu razinu u posljednjih sedam mjeseci u odnosu na dolar dok su investitori vagali mogućnost agresivnijih smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi nasuprot višim stopama u Japanu.

Ako Japan podiže kamatne stope, a Fed ih snižava, trgovci će vjerojatno kupovati jen kako bi iskoristili rast stopa i prodavali dolar za bolje prinose.

Jen je već bio u porastu nakon što je Banka Japana prošle srijede neočekivano povećala svoju kratkoročnu kamatnu stopu na 0,25% s 0,05% i nagovijestila daljnja povećanja.

Postoje zabrinutosti da je Fed predugo čekao s rezanjem kamatnih stopa i da će morati nadoknaditi kašnjenje velikim smanjenjem troškova posudbe kako bi ublažio gospodarstvo.

Mjesecima su promatrači tržišta govorili o popularnoj trgovini u kojoj su investitori posuđivali japanske jene po vrlo niskim kamatnim stopama, a zatim ulagali posuđeni novac u investicije s visokim rastom, poput tehnoloških dionica "Veličanstvene sedmorke" koje uključuju Apple, Amazon, Alphabet, Tesla i Meta.

Zabrinutost zbog carry trade-a rasla je tjednima, dijelom zbog ogromne količine novca uključene u to − procijenjeno na 4 trilijuna dolara. Te su zabrinutosti naglo porasle 31. srpnja, kada je Banka Japana povećala kamatne stope s 0,1% na 0,25%.

Ta je stopa i dalje vrlo niska, naravno, i sama po sebi nije veliki problem za carry trade. Ali to je bilo najveće povećanje kamatnih stopa banke od 2007. godine, a trgovci valutama primijetili su implikacije.

S jačim jenom u odnosu na dolar, trgovci su morali trošiti više kako bi zadržali svoje dionice "Veličanstvene sedmorke" − i mnogi su odlučili prodati umjesto toga, pomažući potaknuti tržišnu paniku.

Bitcoin pao za više od 15 posto

Tržišta kriptovaluta također su pretrpjela pad, s Bitcoinom koji je pao više od 15 posto.

Dionice kripto-povezanih tvrtki kotiranih u SAD-u pale su dok je Bitcoin u ponedjeljak pao za više od 15% usred pomame za prodajom rizičnih sredstava.

Ovaj pad označava zapanjujući preokret za sektor koji je do nedavno uživao val optimizma potaknut odobrenjem burzovno trgovanim fondovima vezanim za spot cijene Bitcoina i Ethera, dviju najvećih kriptovaluta.

Govor republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u korist kriptovaluta na bitcoin konferenciji prošlog mjeseca također je povećao povjerenje, ali podaci koji pokazuju veću nezaposlenost i slabiju proizvodnu aktivnost stisnuli su rizična sredstva.

Za obične Amerikance, nije bilo mnogo toga što su mogli učiniti u ponedjeljak osim sjediti i gledati kako burzovni pokazatelji padaju. Iako je teško ostati miran dok tržište dionica posrće, amaterski investitori bi barem trebali pokušati.

“Moj najbolji savjet je, ne paničarite. Zaista, jer ne možete,” rekla je Catherine Valega, certificirana financijska savjetnica iz Bostona.

Financijski savjetnici kažu da bi, ako ništa drugo, ovaj ljetni pad dionica mogao biti izvrsna prilika za kupnju. “Dionice su danas na rasprodaji, zar ne?” rekla je Valega. “Ako imate nešto gotovine, uložimo novac na tržište.”

Domino efektom pale i cijene nafte

Cijene nafte pale su na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci jer su investitori zabrinuti zbog recesije i rata na Bliskom istoku.

Recesija bi smanjila potražnju za robama i uslugama, a time i za naftom potrebnom za proizvodnju i transport.

U međuvremenu, trgovci naftom zabrinuti su zbog eskalirajućih napetosti na Bliskom istoku nakon što je državni tajnik Antony Blinken u nedjelju izjavio da bi iranski napad na Izrael mogao uslijediti unutar 24 do 48 sati. U ponedjeljak je Iran navodno izdao obavijest pilotima i zrakoplovnim vlastima da izbjegavaju njegov zračni prostor.

WTI je pao za 0,76% na 72,96 dolara po barelu u 9:16 sati po istočnom vremenu, dok je Brent pao za 0,66% na 76,30 dolara po barelu, prenosi USA Today.