VELIKA STRANA INVESTICIJA Kinezi će graditi tvornicu solarnih panela u susjedstvu

solar

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ime Vlade Srbije Memorandum o razumijevanju s kineskom tvrtkom Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projektima tvornice fotonaponskih panela i solarne elektrane u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseci bilateralnih sporazuma potpisani su povodom posjete predsjednika Kine Xi Jinpinga Srbiji. Dva značajna posla odnose se na investicije u energetski sektor, ukupne vrijednosti 2,7 milijardi eura. U ime Vlade, ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je memorandum o razumijevanju s kineskom tvrtkom Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology, prenosi Indikator.

Rich PV, kako je još poznato, namjerava izgraditi tvornicu solarnih panela s godišnjim kapacitetom od 1 GW i fotonaponsku elektranu od 200 MW. Lokacija proizvodnog pogona je u Paraćinu u središnjem dijelu zemlje, otkrili su dužnosnici.

Tvrtka će u tvornicu u tri godine uložiti 30 milijuna eura i otvoriti 180 radnih mjesta, ustvrdila je Đedović Handanović. Vrijednost solarne elektrane procjenjuje se na 280 milijuna eura. Vlada će poduprijeti dva izravna strana ulaganja, naglasila je ministrica.

Prema web stranici Hunan Rich Photovoltaic, to je strateški partner pokrajinske vlade u Hunanu na jugoistoku Kine. Sjedište joj je u Changshi, glavnom i najvećem gradu.

“Želimo da Srbija poveća svoju energetsku neovisnost i bude značajan igrač u proizvodnji solarnih panela, ali i vodika u našoj regiji i Europi”, rekla je Đedović Handanović.

Potpisala je okvirni sporazum s China Energy International Group o pogonu za preradu nafte i derivata u Smederevu. Kompanija planira uložiti 2,4 milijarde eura, priopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.