URAGAN MILTON Najmanje dvoje mrtvih, dva milijuna ljudi ostalo bez struje

uragan Milton
Platforma X

Uragan Milton prošao je središnjom Floridom u četvrtak nakon što je nekoliko sati prije stigao na zapadnu obalu te države. Gotovo dva milijuna potrošača ostalo je bez električne energije, a uništeno je najmanje 120 domova. Najmanje dvije osobe su poginule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilne kiše i razarajući vjetrovi nastavljaju se širiti većim dijelom središnje Floride. Izvanredno stanja zbog bujičnih poplava ostaje na snazi.

''Razarajući vjetrovi od uragana Milton sada dopiru do istočne obale Floride, a izvanredno stanje ostaje zbog bujičnih poplava u dijelovima zapadne i središnje Floride'', stoji u objavi Nacionalnog centra za uragane na platformi X, prenosi HRT.

Milton je dodatno oslabio i sada je uragan 1. kategorije, prema najnovijem upozorenju američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC).

Milton se nalazi 105 km zapadno-jugozapadno od Cape Canaverala, s maksimalnim trajnim vjetrovima 150 km/h.

Najmanje dvoje mrtvih u okrugu St. Lucie

Okrug u kojem su najmanje dvije osobe poginule u tornadu danas je u "100% režimu spašavanja" s pripadnicima Nacionalne garde Floride i lokalnim službenicima za provođenje zakona koji rade na terenu kako bi pomogli žrtvama, rekao je šerif okruga St. Lucie Keith Pearson.

''Još nismo ni vidjeli posljedice uragana Milton'', rekao je. 

''Trenutno smo usredotočeni na to, znate, bez obzira na to kakva oluja dođe, spasit ćemo što više ljudi'', dodao je.

Šerifov odjel usmjerava napore oporavka na životnu zajednicu starijih osoba koja je potpuno uništena, dodao je Pearson.

''Bilo je automobila podignutih i prevrnutih naopako, pomaknutih stotinama metara'', rekao je. 

''Mogu vam reći da na nekim od ovih mjesta nije ostalo ništa osim temelja'', kazao je.

Pearson procjenjuje da je 100 rezidencija uništeno u okrugu nakon što je otprilike 17 tornada pogodilo mjesto.

Vjetrovi puhali brzinom od gotovo 200 km/h

Nevrijeme je kopno zahvatilo oko 20.30 sati. U srijedu kao uragan 3. kategorije s maksimalnim trajnim vjetrovima od 195 km/h u blizini Siesta Keya, objavio je američki Nacionalni centar za uragane.

Do 23 sata , brzina vjetra smanjila se na 165 km/h, spuštajući Milton u uragan kategorije 2, koji se unatoč tome i dalje smatra iznimno opasnim. 

Na snazi ​​je izvanredno stanje zbog bujičnih poplava za područje Tampa Baya uključujući gradove Tampa, St. Petersburg i Clearwater, priopćio je centar za uragane, pri čemu je u St. Petersburgu već u srijedu palo 422 mm kiše.

Oko oluje palo je na Siesta Key, grad na barijernom otoku od oko 5400 stanovnika u blizini Sarasote, 100 km južno od metropolitanskog područja Tampa Bay, u kojem živi više od tri milijuna ljudi.