UPAD NA RUSKI TERITORIJ Volodimir Zelenski otkrio cilj napada na Kursk

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da vojni upad u rusku regiju Kursk ima za cilj stvoriti tampon zonu kako bi se spriječili daljnji napadi Moskve preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da je Zelenski jasno naveo cilj operacije koja je pokrenuta 6. kolovoza. Prethodno je rekao da je cilj operacije zaštititi stanovništvo u pograničnoj regiji Sumi od stalnog granatiranja, prenosi Jutarnji list.

Zelenski je rekao da je "sada primarni zadatak u obrambenim operacijama uništiti što je više moguće ruskog ratnog potencijala i provesti maksimalne protuofenzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriju agresora".

Zelenski je prozvao Veliku Britaniju jer su, kako kaže, usporili sa svojim naporima da pomognu Ukrajini.

Zelenski je ranije apelirao na zapadne čelnike da dopuste Ukrajini korištenje raketa dugog dometa Storm Shadow za napad na ruski teritorij. Keir Starmer i SAD su posljednjih mjeseci odbijali ovaj zahtjev kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

Ukrajinski čelnik je priznao da je vodstvo Britanije, i politički i vojno, "spasilo tisuće života" od početka rata. Međutim, rekao je da su od tada usporili sa svojim naporima.

Zelenski je rekao da je "ključno" za ukrajinske saveznike da "uklone prepreke koje nas sprječavaju da oslabimo ruske pozicije na način na koji ovaj rat zahtijeva".

Rusija poriče napise o neizravnim pregovorima s Ukrajinom

Rusija je u nedjelju demantirala izvješće da je ukrajinski napad na regiju Kursk omeo neizravne pregovore s Kijevom o obustavi napada na energetske ciljeve i navela da se s Kijevom nije ni pregovaralo.

Washington Post je izvijestio u subotu da su Ukrajina i Rusija ovog mjeseca namjeravale poslati izaslanstva u Katar kako bi pregovarali o značajnom sporazumu kojim bi se zaustavili napadi na energetsku infrastrukturu na obje zaraćene strane.

Post je objavio da bi sporazum značio djelomičan prekid vatre, ali da su pregovori obustavljeni zbog ukrajinskog napada na ruski suvereni teritorij.

"Nitko nije ništa prekinuo jer se nije imalo što prekinuti", rekla je o napisu Posta Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Nije bilo izravnih ili neizravnih pregovora između Rusije i kijevskog režima o sigurnosti objekata ključne civilne infrastrukture", rekla je.

Ukrajinska vlada nije odmah odgovorila na upit Reutersa da komentira slučaj.

Washington Post je izvijestio da je ukrajinski predsjednički ured rekao da je samit u Dohi odgođen zbog situacije na Bliskom istoku i da će se održati u formatu videokonferencije 22. kolovoza.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za napade na civilnu infrastrukturu u ratu.

Zaharova je potom citirala predsjednika Vladimira Putina koji je 12. kolovoza postavio pitanje kakvi bi razgovori mogli biti s Ukrajinom nakon njezina kopnenog napada na Rusiju.

"Nema se o čemu razgovarati s ljudima koji čine takve stvari", rekla je Zaharova.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022. u "specijalnu vojnu operaciju" i dosad je okupirala oko 18 posto zemlje.

Ukrajinski prekogranični napad na rusku regiju Kursk 6. kolovoza bio je prvi vojni upad na ruski teritorij od Drugog svjetskog rata.

Uništen još jedan most u Kursku

Ukrajinske zračne snage objavile su snimku razaranja još jednog mosta u Kursku. Snimka objavljena na Telegram kanalu prikazuje napad na most u Zvannoe. Na istoj rijeci je prije par dana srušen još jedan most.

Vjeruje se da ukrajinsko uništavanje infrastrukture znači da žele omesti rusku opskrbu i dolazak pojačanja.

Zapovjednik zračnih snaga general-pukovnik Mikola Oleščuk napisao je:

- Jedan most manje! Ukrajinske zračne snage nastavljaju uskraćivati ​​neprijatelja njegovih logističkih mogućnosti preciznim zračnim udarima.