UKRAJINA Spremni smo na pregovore, ali Rusija nije

Ukrajina i Kina

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je u posjetu Kini, gdje je razgovarao s kineskim kolegom Wang Yijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuleba mu je rekao da je Ukrajina spremna pregovarati s Rusijom, ali da takva spremnost ne postoji s ruske strane, izvijestilo je ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, prenosi Index.hr.

"Mi smo spremni, Rusija nije"

"Dmitro Kuleba je ponovio utvrđeni stav Ukrajine da je spremna uključiti rusku stranu u pregovarački proces u određenoj fazi, kada Rusija bude spremna pregovarati u dobroj vjeri, ali je naglasio da takva spremnost trenutno nije primijećena s ruske strane", prenosi ukrajinsko ministarstvo.

Glavna tema razgovora ukrajinskog i kineskog čelnika bila je potraga za načinima zaustavljanja ruske agresije i moguća uloga Kine u postizanju mira.

"Pravedan mir u Ukrajini je u strateškom interesu Kine"

"Uvjeravam se da je pravedan mir u Ukrajini u strateškom interesu Kine, i da je kineska uloga kao globalne sile za mir važna", rekao je kineski ministar Yi.

Kuleba je rekao da ruska agresija uništava mir i usporava razvoj te da svaki novi dan rata donosi nove povrede čovječnosti i daljnje narušavanje pravde. Stoga je potrebno okončati rat protiv Ukrajine, obnoviti mir i ubrzati obnovu naše zemlje, dodao je.

Također je obavijestio Wang Yija o rezultatima mirovnog summita u Švicarskoj.

Kuleba je također ponovio da je Ukrajina nedavno započela pregovore o pridruživanju Europskoj uniji.