SUKOB NA BLISKOM ISTOKU Izraelski specijalci već upali u Libanon, IDF se priprema za kopnenu invaziju

IDF Libanon
DW

Napetosti na Bliskom istoku i dalje eskaliraju, a sukobi između Izraela i militantnih skupina u regiji poprimaju sve ozbiljnije razmjere. U proteklim danima zabilježeni su ključni događaji koji dodatno pojačavaju tenzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je izveo rijedak zračni udar na centar Bejruta, pri čemu su ubijena tri lidera palestinske militantne organizacije. Vođa Hezbolaha održao je govor u kojem je istaknuo da su spremni na izraelsku kopnenu invaziju. Prema izvještajima izraelskog portala Walla, izraelske obrambene snage (IDF) pripremaju se za kopnenu invaziju na jug Libanona, koja je, prema njihovim izvorima, samo pitanje vremena.

S druge strane, američka administracija izrazila je zabrinutost zbog moguće iranske osvete, što je dovelo do koordinacije obrambenih planova s Izraelom. Također, iranska garda je potvrdila smrt svog visokog zapovjednika u izraelskom zračnom udaru na Libanon.

Američki predsjednik Joe Biden naglasio je potrebu izbjegavanja totalnog rata na Bliskom istoku, dok su izraelske vojne snage nastavile s napadima na vojne ciljeve Huta u Jemenu, istovremeno gomilajući tenkove i vojsku duž granice s Libanonom u pripremi za mogući kopneni napad.

Iran je uputio zahtjev za hitnom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a zbog eskalacije sukoba, dok su iz Irana izjavili kako neće raspoređivati svoje borce u Libanonu i Palestini, naglasivši da su lokalne snage dovoljno snažne da se suprotstave Izraelu.

Izraelske specijalne snage već provode istražne operacije unutar Libanona, s ciljem prikupljanja obavještajnih podataka o položajima Hezbolaha. Iako te operacije ne znače skori početak kopnene invazije, izraelski dužnosnici upozoravaju da one mogu trajati mjesecima.

U međuvremenu, UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) potvrdila je da je Fatah Sharif, vođa Hamasa ubijen u izraelskom napadu, bio njihov zaposlenik. Sharif, koji je ranije suspendiran zbog sumnji na političke aktivnosti, ubijen je u izraelskom napadu zajedno s nekim članovima svoje obitelji.