ŠTO SE DOSAD ZNA O NEUSPJELOM ATENTATU NA TRUMPA Počinitelj identificiran, sumnja se na sigurnosne propuste

TRUMP

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u napadu na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata na bivšeg predsjednika. Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom. Napadača su ubili agenti tajne službe, objavili su američki mediji. Ubijen je jedan posjetitelj skupa, a dvoje je teško ranjeno. Donald Trump je "dobro" i zahvalan je službenicima na provođenju zakona, objavili su republikanci. Napad na Donalda Trumpa okrenuo je naglavačke ovogodišnju predsjedničku kampanju, oštetivši društveno i kulturno tkivo nacije, piše u analizi BBC-a.

Identificiran počinitelj

Ulice koje vode do kuće 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa, atentatora na Donalda Trumpa kojeg su ubili agenti tajne službe, sada su zatvorene dok policija, FBI i tajna služba pretražuju njegovu obiteljsku kuću. Liječnik koji se zatekao na skupu Donalda Trumpa kada je započela pucnjava rekao je da je vidio osobu koja je poginula. Atentator na Donalda Trumpa mogao se vidjeti na krovu nekoliko minuta prije nego što su ispaljeni pucnji na skupu u Pennsylvaniji, ali policija je sporo reagirala nakon što je upozorena, prema riječima očevidaca.

FBI je otkrio kako je na Trumpa pucao 20-godišnji Thomas Matthew Crooks koji je živio u Bethel Parku, mjestu udaljenom oko 70 kilometara od mjesta na kojem se održavao Trumpov skup.

O njemu se otkriva sve više detalja.

Prema podacima vlasti, Crooks je bio 20-godišnji registrirani republikanac koji je prethodno dao malu donaciju grupi povezanoj s demokratima.

Prema lokalnim medijskim izvješćima i video snimci završne ceremonije škole, Crooks je 2022. godine završio srednju školu Bethel Park.

Crooks je bio registrirani republikanac prema popisu u biračkom registru Pennsylvanije. Predstojeći predsjednički izbori bili bi prvi na kojima je mogao glasati.

Podaci Saveznog izbornog povjerenstva pokazuju da je donator po imenu Thomas Crooks s istom adresom dao 15 dolara političkom aktivistima povezanima s demokratima, pod nazivom "Progressive Turnout Project", u siječnju 2021. godine.

Kad ga je CNN kontaktirao kasno u subotu navečer, Crooksov otac, Matthew Crooks, rekao je da pokušava shvatiti što se  događa te da će pričekati da razgovara s vlastima prije nego što bude javno govorio o svom sinu.

Voditelji kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa rekli su da će kampanja primijeniti dodatne sigurnosne mjere nakon što je on ranjen u pucnjavi na skupu u Butleru u Pennsylvaniji. Susie Wiles i Chris LaCivita rekli su da su "i dalje užasnuti" napadom. Dodali su: "Nadamo se da će ovaj užasan čin okupiti naš tim, a zapravo i naciju, u jedinstvu i moramo obnoviti našu predanost sigurnosti i miru za našu zemlju."

“Osuđujemo sve oblike nasilja i nećemo tolerirati opasnu retoriku na društvenim mrežama”, rekli su. Voditelji kampanje rekli su da će se Republikanska nacionalna konvencija nastaviti prema planu u Milwaukeeju: "Tamo ćemo nominirati našeg predsjednika kao hrabrog i neustrašivog kandidata naše stranke." “U trenucima tragedije i užasa, moramo biti odlučni u našoj misiji ponovnog izbora predsjednika Trumpa”, stoji u objavi.

Trump snimljen par sati nakon neuspjelog atentata

Donald Trump, bivši američki predsjednik i vjerojatni republikanski kandidat na nadolazećim predsjedničkim izborima, snimljen je prvi put nakon što je na njega pokušan atentat na njegovom skupu u Pennsylvaniji. Donald Trump sletio je u New Jersey nekoliko sati nakon što je upucan na skupu u Pennsylvaniji. Bivši predsjednik viđen je kako hoda niz stepenice zrakoplova nakon slijetanja u Newark oko šest sati nakon pucnjave na skupu.

Federalni istražni ured (FBI) identificirao je 20-godišnjeg muškarca iz Pennsylvanije kao osumnjičenika koji je pucao na Trumpovom predizbornom skupu, objavio je novinar CNN-a na X-u pozivajući se na izvore. FBI još nije objavio ime osumnjičenog napadača, izvijestio je CNN. Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće. ABC News javlja kako se radi o Thomasu Matthewu Crooksu iz Pennsylvanije. Osumnjičenik nije imao identifikaciju, prema većem broju izvora iz organa reda, piše CNN.

FBI je pucnjavu na skupu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u subotu navečer proglasio pokušajem atentata. "Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina", rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu, Kevin Rojek. Rekao je da vlasti "grozničavo rade na pokušaju identificiranja osobe koja je to učinila i bilo kakvih motiva koji stoje iza toga" te zamolio javnost da se javi sa svim informacijama koje bi mogle pomoći. Trenutno ne postoji opasnost nakon pucnjave, kazao je.