ŠTO SE DOGAĐA U KINI? Cijene nafte i dalje ispod 82 dolara

Nafta cijena bačve
Ilustracija

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, odražavajući nesigurnost trgovaca u potrazi za jasnim pokazateljima kineske potražnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 56 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,81 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 77,88 dolara.

Trgovce su ovaj tjedan zabrinuli podaci koji pokazuju posustajanje potražnje u Kini, piše Index.

Kineski uvoz lož ulja pao je u prvoj polovini godini za 11 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u 2023. godini kada su neovisne kineske rafinerije pojačano kupovale povoljnu mješavinu nafte s ruskim barelima. Izvješće carine uprave poklopilo se s podacima statističkog ureda koji su pokazali slabiji rast kineskog BDP-a u drugom tromjesečju, za 4,7 posto. U prvom tromjesečju bio je porastao za 5,3 posto.

Zabrinutost za gospodarsku aktivnost u Kini, vodećem uvozniku nafte, još je uvijek povišena i mogla bi se ponovo rasplamsati budu li i podaci koji su na rasporedu idući tjedan skicirali mješovitu sliku, tumači Charampos Pissouros iz brokerske kuće XM. Tržišta pozorno prate i zalihe u SAD-u na vrhuncu ljetne sezone vožnje.

Ministarstvo energetike objavilo je u srijedu da su zalihe nafte u prošlom tjednu pale za 3,7 milijuna barela, a zalihe benzina za 5,6 milijuna barela, znatno snažnije no što su analitičari bili očekivali.

Značajniji pad cijena koče pak šumski požari u Kanadi, raspirivši bojazni da bi mogli smanjiti proizvodnju nafte u važnom središtu za nekih 400 tisuća barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 81,37 dolara.