VIDEO  Španjolci presreli 300 kg kokaina povezanog s Balkanskim kartelom

kokain
guarda civil

U španjolskom Las Palmasu, ronioci španjolske Civilne garde i pripadnici Porezne uprave zaplijenili su pošiljku od 289 kilograma kokaina, koja je navodno povezana s Balkanskim kartelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Droga je prevezena trgovačkim brodom, a bila je skrivena u usisu za hlađenje, u 12 vodootpornih vreća pričvršćenih užetom. Prema informacijama koje prenose “Vijesti”, operacija je provedena u sklopu uske suradnje između tamošnje Službe za nadzor i Civilne garde, koje redovito prikupljaju informacije i procjenjuju potencijalne nove rute i metode skrivanja koje koriste kriminalne organizacije za transport kokaina iz Južne Amerike u Europu, priopćeno je iz španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako je objašnjeno, zajedničkim radom i analizom rizika u pomorskom prometu, identificiran je jedan teretni brod koji je stajao u više brazilskih luka kao sumnjiv za korištenje u transportu droge prema Europi. Agenti su provjerili prijavljene destinacije – prva naredna bila je Las Palmas de Gran Canaria, nakon čega je brod planirao nastaviti put prema lukama Sete i Koper, u Francuskoj i Sloveniji. Po dolasku u Las Palmas de Gran Canaria, provedena je inspekcija na sidrištu tog broda.

"Na temelju podvodne analize trupa broda, koju je provela Specijalna skupina za podvodne aktivnosti Civilne garde iz Las Palmasa, otkriveno je dvanaest vodootpornih vreća skrivenih u usisu za hlađenje, pričvršćenih užetom za jednu od rešetki trupa, te je izvršeno njihovo vađenje. U prostorijama Civilne garde provedena su testiranja i utvrđeno je da se radi o kokainu, ukupne težine 289 kilograma, raspodijeljenom u odgovarajući broj pakiranja" priopćili su iz španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova.