SKUPŠTINA CRNE GORE Oporba poručila da je na sceni 'bosnizacija Crne Gore'

Skupština Crne Gore

Zastupnici Skupštine Crne Gore danas su, glasovima većine, usvojili izmjene Poslovnika parlamenta i izmjene Odluke o broju potpredsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba, osim Adrijana Vuksanovića (HGI), nije prisustvovala glasovanju.

Tijekom današnje rasprave, oporba je kritizirala izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da se broj potpredsjednika parlamenta iz manjinskih stranaka poveća na dva (do sada su imali pravo na jedno potpredsjedničko mjesto), prenose podgoričke Vijesti.

U prijedlogu izmjena Poslovnika piše da se one mogu pravno opravdati "potrebom za osiguranjem jednakih prava, promicanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina".

Iz oporbe su ocijenili da je ovdje samo riječ o raspodjeli "fotelja", da je na sceni "bosnizacija Crne Gore" i da bi trebalo još povećati broj potpredsjednika, "jer će vjerojatno trebati za Ruse, Ukrajince…".

"Okupili ste se oko fotelja, kolege. Vaš kohezioni faktor su fotelje – po dubini, visini i širini. Pretjeralo se”, kazao je zastupnik SD-a Boris Mugoša.

Rekao je da su građani mislili da nema gorih, "ali ima, i narod ih je dobio".

Zastupnik Nove srpske demokracije (NSD) Jovan Vučurović pozdravio je prijedlog da se za potpredsjednika Skupštine izabere Mirsad Nurković iz Bošnjačke stranke.

“Mislim da će gospodin Nurković doprinijeti još boljem i kvalitetnijem radu našeg parlamenta”, rekao je Vučurović.

Šef Zastupničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je parlamentarna većina, mimo dogovora na Kolegiju predsjednika, organizirala današnju sjednicu parlamenta u suradnji s Vladom.

Naveo je da je demokratija u očima parlamentarne većine prerasla u borbu za funkcije i privilegije.

"Stvar je jasna i očito je da ste izgubili kompas u potrebi da nahranite gladna funkcionerska usta”, rekao je Nikolić.

Jasmin Ćorović (BS) kazao je da izmjene Poslovnika vide kao ispravljanje nepravde koja je učinjena manjinskim narodima.

“To je demokratski iskorak koji uvažava činjenicu da u Crnoj Gori ima više manjinskih naroda”, rekao je on.