SAD I VELIKA BRITANIJA Raste zabrinutost zbog mogućnosti nuklearnog dogovora između Irana i Rusije

Biden Stamer

Velika Britanija i SAD izrazile su zabrinutost zbog mogućnosti da je Rusija podijelila nuklearne tajne s Iranom u zamjenu za to da Teheran opskrbljuje Moskvu balističkim projektilima za bombardiranje Ukrajine, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom samita u Washingtonu u petak, premijer Velike Britanije Keir Starmer i američki predsjednik Joe Biden naveli su da dvije zemlje jačaju vojnu suradnju u trenutku kada je Iran u procesu obogaćivanja dovoljno uranija da ostvari svoj navodni dugogodišnji cilj izgradnje nuklearne bombe. Britanski izvori navode da je izražena zabrinutost zbog iranske trgovine nuklearnom tehnologijom, koja je dio produbljivanja saveza između Teherana i Moskve.

Prošlog utorka, američki državni tajnik Antony Blinken uputio je slično upozorenje tijekom posjeta Londonu na samitu sa svojim britanskim kolegom Davidom Lammyjem. Prema navodima Guardiana, ovo nije izazvalo mnogo pažnje s obzirom na to da je tada u fokusu bila informacija iz SAD-a da Iran opskrbljuje Moskvu projektilima.

"Sa svoje strane, Rusija dijeli tehnologiju koju Iran traži – to je dvosmjerna ulica – i to uključuje nuklearna pitanja, kao i neke informacije o svemiru", rekao je Blinken, optužujući obje zemlje za angažman u destabilizirajućim aktivnostima koje donose "još veću nesigurnost" širom svijeta.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka zajedno su prošli tjedan upozorile da su iranske zalihe visoko obogaćenog uranija "nastavile značajno rasti, bez ikakvog vjerodostojnog civilnog opravdanja" te da su akumulirale četiri "značajne količine" od kojih bi svaka mogla biti korištena za izradu nuklearne bombe.

Ostaje nepoznato koliko tehničke stručnosti Teheran ima za izradu nuklearnog oružja u ovoj fazi te koliko bi brzo mogao to ostvariti. Međutim, uz pomoć iskusnih ruskih stručnjaka, proces proizvodnje mogao bi biti ubrzan.

Iran negira da pokušava izraditi nuklearnu bombu.

Iran je 2015. godine postigao dogovor o prestanku proizvodnje nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija sa SAD-om i drugim zapadnim zemljama. Međutim, 2018. godine od sporazuma je odstupio tadašnji američki predsjednik i sadašnji republikanski predsjednički kandidat Donald Trump.

Iran je odgovorio kršenjem ograničenja količine obogaćenog uranija koje je po dogovoru mogao držati.

Zabrinutost Zapada da je Iran blizu mogućnosti izrade nuklearnog oružja traje već mjesecima, što dodatno doprinosi tenzijama na Bliskom istoku, koje su već na visokoj razini zbog kontinuiranih napada Izraela na Hamas i Gazu.

Iran i grupa koju ta zemlja podržava u Libanonu, Hezbollah, podržavaju Hamas, pa se iranski nuklearni razvoj stoga smatra izravnom prijetnjom Jeruzalemu.

Era nalik Hladnom ratu

Ubrzo nakon što je Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, Iran je počeo Moskvi isporučivati dronove Shahed i pomogao Rusiji da izgradi tvornicu za proizvodnju više takvih dronova za bombardiranje ciljeva širom Ukrajine. Iran je u travnju ove godine izveo napad projektilima i dronovima u ruskom stilu, usmjeren na Izrael, no svi su projektili presretnuti uz pomoć SAD-a i Velike Britanije.

Iako Rusija i Iran nisu povijesno saveznici, postali su sve bliži u svom suprotstavljanju Zapadu, što je dio šire "osovine suprotstavljanja" koja u različitom stupnju uključuje i Kinu te Sjevernu Koreju, odražavajući povratak u eru državnog nadmetanja koja podsjeća na razdoblje Hladnog rata.

Prošli tjedan u Londonu Blinken je izjavio da su američke obavještajne službe zaključile da je prva serija brzih iranskih balističkih projektila Fath-360 isporučena Rusiji, što je dovelo do novih ekonomskih sankcija.

Starmer je u četvrtak kasno otputovao u Washington kako bi u petak održao poseban vanjskopolitički samit s Bidenom u Bijeloj kući, gdje su sa suradnicima razgovarali o ratu u Ukrajini, krizi na Bliskom istoku, Iranu i nadmetanju s Kinom.

Prije sastanka, britanski izvori naznačili su da su se dvije zemlje u načelu složile da dopuste Ukrajini ispaljivanje projektila Storm Shadow na Rusiju. Međutim, Biden je naveo da je to jedna od tema na sastanku te da odluka još nije donesena.

Nakon sastanka nije bilo informacija o odluci.

Vjeruje se da bi Ukrajina koristila ove projektile za napade na zračne baze i lokacije koje Rusija koristi za bombardiranje Ukrajine.

Velika Britanija treba dozvolu Bijele kuće da dopusti Ukrajini korištenje tih projektila na ruskom teritoriju jer sadrže komponente proizvedene u SAD-u.