RIJETKO VIĐEN U PARANOIČNOM STANJU Putin osobno naredio da se pojača osiguranje Kremlja

Vladimir Putin

Paranoični Vladimir Putin (71) naredio je da se dodatno pojača osiguranje Kremlja uslijed straha od sabotaže i ukrajinskih napada dok oružane snage Ukrajine nastavljaju ofenzivu na zapadu Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski režim je zabrinut zbog neočekivanog prodora ukrajinskih snaga u regiju Kursk, gdje trupe predsjednika Volodimira Zelenskog prema posljednjim informacijama kontroliraju više od 70 naselja i izvode opsežne artiljerijske i napade bespilotnim letjelicama na Belgorod, gdje je također proglašeno izvanredno stanje.

Vijest o uvođenju dodatnih mjera sigurnosti u Kremlju objavila je novinska agencija Baza, pozivajući se na svoje izvore iz sigurnosnih struktura. U Moskvi se konstantno prate prijetnje, uključujući i moguće prodore diverzantskih grupa, navodi se u priopćenju.

Kako prenosi "Dailymail", sigurnost u centru Moskve i oko Kremlja već je pojačana u nekoliko navrata nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Istvoremeno, najnovija odredba o pojačanom osiguranju dolazi uslijed sve glasnijih spekulacija da bi Vladimir Putin mogao narediti novi krug mobilizacije što će se dodatno odraziti na njegovu podršku u narodu.

Podsjećamo, Kremlj je već bio na meti ukrajinskih napada. U svibnju 2023. dron kamikaza je udario u kupolu sa zastavom, a kako su ruski službenici naveli to je bio pokušaj ubojstva Putina. Strahuje se od novog udara na rusko sjedište moći.

"Sada Kremlj čuva posebna jedinica čiji su pripadnici naoružani automatskim oružjem, dok posebne policijske snage kontroliraju promet u centru Moskve"; prenijela je agencija Baza na svom kanalu na Telegramu.

U slučaju potrebe u blizini se nalaze jake snage za brzo reagiranje. Kako su brojni mediji ranije objavili Putin je još ranije naredio da se pojačaju mere sigurnosti oko luksuznih zdanja u kojima on povremeno boravi sa svojom partnericom Alinom Kabaevom (41), bivšom olimpijskom prvakinjom u gimnastici.

U međuvremenu, nekoliko izvora navodi da se u Kremlju razmišlja o novom krugu mobilizacije koja se očekuje do kraja ove godine, a koju bi mogla ubrazi događanja u Kurskoj oblasti i u Belgorodu.

"Situacija ja teška i mobilizacija je moguća do kraja godine", rekao je izvor koji je tražio da ostane anoniman.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja nedavno je izjavio da se o novoj mobilizaciji "ne vodi diskusija".

U posljednje vrijeme ruske vlasti čine brojne napore da povećaju brojno stanje svojih oružanih snaga na frontu. Tako je nekoliko stotina regruta iz Lenjingradske oblasti nedaleko od Sankt Peterburga pod prisilom smješteno u zrakoplov i odvedeno u pravcu kurske oblasti.

Jedan od prisilno mobiliziranih je pokušao samoubojstvo umjesto da bude poslan na front. Novi regruti su već dobili oružje i bit će poslani u bitku. Druga izvješća kažu da se vojni obveznici šalju da brane Kursku oblast, prkoseći ranijem Putinovom obećanju da neće raspoređivati nove regrute u zone ratnih djelovanja.