RAT U RUSIJI Ukrajina zauzela 82 naselja, zarobljeno više od stotinu ruskih vojnika

rat Rusija Ukrajina
Platforma X

Ukrajina nastavlja napredovati na teritoriju Rusije, u kurskoj regiji. Zapovjednik ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski izvijestio je državni vrh da su ruski gradić Sudža i još tri manja naselja potpuno očišćeni od neprijateljskih snaga. Istodobno, Rusija tvrdi da je uništila ukrajinski topnički sustav HIMARS, a kao dokaz je objavila navodnu snimku pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarobljeno više od stotinu ruskih vojnika

Iz Kijeva je sinoć došla vijest da su ukrajinske specijalne snage zarobile više od stotinu ruskih vojnika tijekom prekograničnoga prodora u kursku regiju. A da bi Rusija i Ukrajina trebale dogovoriti završetak svojega sukoba, kako bi izbjegle prelijevanje rata u njegovu zemlju, poručio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko - ključni saveznik Vladimira Putina, u intervjuu za rusku državnu televiziju, prenosi Hina.

Moskva očekuje širenje ukrajinskog napada

Stanovnike pograničnih naselja u Belgorodskoj oblasti prevoze u Stavropolj. U Belgorodskoj oblasti proglašeno je izvanredno stanje na federalnoj razini. U tijeku je evakuacija iz Rilska, administrativnog središta u Kurskoj oblasti, udaljenog 50-ak km od granice s Ukrajinom.

U posljednja dva dana ukrajinske snage zauzele su najmanje šest novih naselja, ukupno 82. Bojišnica u Kurskoj oblasti duga je 130 km. Pozivajući se na izvor u Glavnom stožeru, ukrajinski kanal Reziden piše da zapovjednik ukrajinskih snaga Oleksandr Sirski u Kursku oblast premješta brigade iz Zaporižja.

Zasad ograničen transfer ruskih pričuva sugerira da Moskva još ne dovodi pojačanja iz Donbasa, a znakovito je da je počela graditi obrambene linije dublje u unutrašnjosti Kurske oblasti. To i evakuacija stanovništva upućuje na to da Moskva očekuje širenje ukrajinskog napada.