PUTIN POZIVA STRANCE Nudi vizu svim zapadnjacima koji žele pobjeći od 'destruktivnih neoliberalnih ideja'

Vladimir Putin

Rusija, koja je u mnogim aspektima autoritarna država, proglasila se "sigurnim utočištem" za građane zapadnih zemalja koji žele pobjeći od "destruktivnih neoliberalnih ideja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret prema kojem će Moskva pružiti pomoć svim stranim državljanima koji žele podnijeti zahtjev za privremeni boravak u Rusiji, "izvan kvote odobrene od strane ruske vlade i bez potrebe za dostavljanjem dokumenata koji potvrđuju znanje ruskog jezika, ruske povijesti i osnovnih zakona", izvijestili su ruski državni mediji u ponedjeljak, a prenio Business insider.

Zainteresirani za privremeni boravak mogu podnijeti zahtjev za vize putem pojednostavljenog i ubrzanog procesa. Rusija će početi izdavati tromjesečne vize već sljedećeg mjeseca.

Građani mogu zatražiti boravak temeljem odbacivanja "destruktivnih neoliberalnih ideala" svojih matičnih zemalja, koji su različiti od "tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti." Očekuje se da će Rusija objaviti popis zemalja koje su obuhvaćene ovim izuzetkom, navodi TASS u svom izvještaju o novom dekretu.

Neki predstavnici krajnje desnice i teoretičari zavjere s entuzijazmom su dočekali vijest o novoj politici, što se uklapa u rastući online trend, posebno među određenim krajnje desnim osobama, hvaleći rusko društvo i uspoređujući ga pozitivno s SAD-om i drugim zapadnim zemljama. Pohvale Rusiji uobičajene su među nekim istaknutim desničarskim figurama, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je često govorio pozitivno o Putinu. Drugi su ponavljali ruske stavove, dok su neki slavili određene elemente ruskog društva. U veljači, nakon što je ruskom lideru pružio platformu za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini, bivši Fox News voditelj Tucker Carlson hvalio je aspekte ruskog društva, nazvavši šokantnim i uznemirujućim koliko je Moskva "ljepša" od bilo kojeg grada u SAD-u. Ipak, istaknuo je da je i dalje pro-Amerikanac.

Ostali utjecajni pojedinci u online prostoru također su pokazali različite stupnjeve divljenja prema ruskom društvu dok Putin pokušava predstaviti Rusiju kao mjesto gdje, prema ruskim državnim medijima, "tradicionalne vrijednosti vladaju", te osuditi zapadne ideale.

Retorika ove prirode prisutna je u govorima ruskog lidera. U 2022. godini, Putin je kritizirao Zapad kao "sotonski", tvrdeći da je odbacio "moralne norme" i "tradicionalne" vrijednosti. U svom govoru povodom Dana pobjede 2023. godine, napao je "zapadne globalističke elite" zbog onoga što je nazvao uništenjem "obiteljskih i tradicionalnih vrijednosti koje čovjeka čine ljudskim bićem".

Nove ruske vizne politike, usmjerene na pretvaranje zemlje u neku vrstu "sigurnog utočišta", čini se da su ukorijenjene u ovakvom razmišljanju.