PRVI PUT OD DRUGOG SVJETSKOG RATA Austrijanci ogromno povjerenje dali desnici, predsjednik države im ne da mandat

Austrija FPO

Desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPO) pobjednik je jučerašnjih parlamentranih izbora u Austriji, ali bez izgleda da će od šefa države Alexandera Van der Bellena dobiti mandat za sastav vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jasno poručio da se ne mogu pogaziti principi liberalne demokracije, a ni ostale partije nisu sklone koaliciji sa FPO koja baštini nacističku ideologiju.

Poštovati temelji liberalne demokracije

„Pri sastavljanju vlade moraju se poštovati temelji liberalne demokracije, a to su: vladavina prava, neovisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, neovisni mediji i članstvo u Europskoj uniji“, poručio je predsjednik Austrije.

Van der Bellen, koji daje mandat za sastavljanje vlade, rekao je da će se narednih dana "pokazati tko će s kim i što tko želi za Austriju“, prenosi Danas.

On je i prije izbora jasno stavio do znanja kako je malo vjerojatno da će mandat za sastav vlade povjeriti euroskepticima koji ne poštuju standarde i pricipe Europske unije.

„Ja sigurno neću na putu do buduće vlade podržati stranke koje su duboko antieuropske i koje podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine“, rekao je nekoliko dana uoči izbora Van der Bellen.

Pobjednik izbora, FPO – prema nepotpunim rezultatima na osnovu prebrojanih 97 posto glasova – ima vodstvo s 28,8 posto.

Prve analize

U prvim analizama, europski portal Politico ocijenio je da je „Austrija skrenula udesno i da je prvi put od Drugog svjetskog rata da je stranka ukorenjena u nacističkoj ideologiji pobijedila na nacionalnom glasanju“.

Drugoplasirana Narodnjačka stranka Austrije (OVP), koja u koaliciji sa Zelenima vlada poslednje četiri godine, osvojila je 26,3 posto, izgubivši više od 11 posto glasova u odnosu na prethodne izbore.

Na trećem mjestu je Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) s 21,1 posto glasova, a na četvrtom liberalna stranka NEOS (9,2 posto), dok su koalicijski partneri aktualnog kancelara Karla Nehamera – Zeleni, osvojili 8,3 posto glasova.

Ostale partije, među kojima je i Komunistička stranka Austrije, nisu uspjele preskočiti izborni prag od četiri posto.