PRONAĐENA TIJELA ŠEST TALACA 'Hamas ih je brutalno pobio malo prije nego što smo došli do njih'

Taoci Izrael

Tijela šest talaca izvučena su iz Pojasa Gaze, priopćila je rano izraelska vojska dodajući da su ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest tijela pronađeno je u podzemnom tunelu u području Rafaha na jugu Pojasa Gaze i prebačeno u Izrael, objavila je izraelska vojska na Telegramu.

Svih šest osoba oteto je tijekom terorističkog napada Hamasa na južni Izrael 7. listopada prošle godine, priopćila je vojska.

Prema glasnogovorniku vojske, ubili su ih oni koji su ih zarobili malo prije nego što su njihova tijela pronađena.

Među ubijenima mladić koji je spašavao ljude tijekom masakra Hamasa

IDF je imenovao taoce kao Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi i narednik Ori Danino. Glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je početna procjena da su ih "brutalno ubili Hamasovi teroristi malo prije nego što smo došli do njih".

Nakon što je potvrđena smrt Goldberg-Polina, američkog državljanina, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je "shrvan i ogorčen" viješću. "Svi su uzeti kao taoci 7. listopada i ubijeni od strane terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze", objavio je IDF. U priopćenju se dodaje da su njihove obitelji već obaviještene.

Biden je u izjavi rekao da je Hersh "bio među nedužnima brutalno napadnutim dok je prisustvovao glazbenom festivalu za mir u Izraelu 7. listopada". "Izgubio je ruku pomažući prijateljima i strancima tijekom Hamasovog divljačkog masakra. Tek je napunio 23 godine. Planirao je putovati svijetom. Upoznao sam njegove roditelje, Jona i Rachel. Bili su hrabri, mudri i postojani, iako su izdržali nezamislivo", rekao je Biden.

Goldberg-Polin i prijatelji sakrili su se u malom skloništu kada je krenuo Hamasov napad. Kad su militanti počeli bacati granate u bunker, on ih je požurio izbaciti, prije nego što mu je ruka raznesena, ispričao je njegov prijatelj.

Izraelska vojska pokrenula je kampanju u Gazi kako bi uništila Hamas kao odgovor na napad 7. listopada, tijekom kojeg je oko 1200 ljudi ubijeno, a 251 osoba je uzeta za taoce. Od tada je u Gazi ubijeno više od 40.530 ljudi, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas.

Američki, egipatski i katarski posrednici pokušavaju posredovati u dogovoru o prekidu vatre prema kojem bi Hamas oslobodio preostalih 97 talaca, ključujući najmanje 27 za koje se pretpostavlja da su mrtvi, u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.

Bijes u Izraelu

Vijesti o više smrti talaca stvaraju pritisak na Netanyahua dok bijes unutar Izraela raste zbog neuspjeha u postizanju sporazuma o prekidu vatre i dok oštra neslaganja između premijera i njegovih vojnih čelnika sve više izlaze na vidjelo.

"Nemojte se zavaravati, čelnici Hamasa će platiti za ove zločine. I nastavit ćemo raditi danonoćno na dogovoru kako bismo osigurali oslobađanje preostalih talaca", rekao je Biden.

Bijes raste unutar Izraela, a predvode ga mnoge obitelji talaca koje vjeruju da su Netanyahu i ključni krajnje desničarski kolege u kabinetu odugovlačili s postizanjem rezolucije o prekidu vatre s Hamasom. Netanyahu je nepokolebljiv i tvrdi da se sporazum može potpisati samo kada se osigura sigurnost Izraela.