POVEZAT ĆE DVIJE DRŽAVE U Europi se gradi najveći podvodni tunel na svijetu

podvodni tunel Njemačka i Danska

Danska i Njemačka korak su bliže povezivanju najdužim podvodnim željezničkim i cestovnim tunelom na svijetu.

Kako piše Euronews, danski kralj Frederik X. svečano je danas otvorio prvi element budućeg tunela od 18 kilometara ispod Baltičkog mora. Povezat će južnu Dansku sa sjevernom Njemačkom i pridonijeti zelenoj tranziciji transportnog sektora.

Tunel Fehmarnbelt, čije se otvaranje očekuje 2029., također će skratiti putovanje sa sadašnje 45-minutne vožnje trajektom na samo sedam minuta vožnje vlakom, prenosi Index.

Sadržaj se učitava...

Povezana Skandinavija i centralna Europa

Povezivat će Roedby na danskoj strani s Puttgartenom u Njemačkoj, s daljnjim vezama cestom i željeznicom do središnje Europe i nordijskih zemalja.

Frederik je otkrio ploču na ulazu u prvi dio tunela od 217 metara, koji će kasnije ove godine biti potopljen na morsko dno na danskoj strani.

Tunel će uključivati ​​elektrificiranu željezničku prugu, a očekuje se da će automobili moći prijeći Baltičko more za 10 minuta na četiri trake, dok će vlakovi to učiniti za sedam minuta.

Godine 2011. odlučeno je da se mora izgraditi veza između južnog danskog otoka Lolland i sjevernog njemačkog otoka Fehmarn. Radovi na danskoj strani potvrđeni su u srpnju 2022., a na njemačkoj točno godinu dana kasnije.

Sadržaj se učitava...

Projekt vrijedan skoro 5 milijardi eura

Tunel će se sastojati od 89 betonskih elemenata koji se grade u posebnom objektu u Roedbyhavnu na Lollandu u Danskoj, koji je sada prozvan najvećim gradilištem u Sjevernoj Europi. 

Veza Fehmarn koštat će 55.1 milijardu danskih kruna (4.8 milijardi eura). Danska vlada će odlučiti o naplati cestarine za tunel u kasnijoj fazi.

Posljednjih godina Danska je izgradila cestovne i željezničke veze sa susjednom Švedskom i između dva velika danska otoka.

Godine 2000. veza mosta i tunela preko tjesnaca Oresund povezala je Kopenhagen s trećim najvećim švedskim gradom Malmoom, a 1998. otvoren je cestovni promet između otoka Funen, gdje se nalazi Odense, treći najveći danski grad, i Zelanda, gdje je Kopenhagen. Željeznički promet ondje je otvoren godinu dana ranije.