POPLAVE I BUJICE U ITALIJI Poginuo mladić, nestalo struje, hitne službe na terenu

Bologna poplave
X.com

Pojedini dijelovi Italije i Francuske pogođeni su velikim količinama kiše, što je prouzročilo poplave i nestanak struje, izvještava Euronews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bologni, glavnome gradu regije Emilia Romagna na sjeveru Italije, palo je čak 80 milimetara kiše, što je dovelo do poplava u gradu. Gradonačelnik Matteo Lapore savjetovao je građanima da ne izlaze van zbog opasnosti, dok su dijelovi grada ostali bez električne energije.

Nažalost, u talijanskoj općini Botteghino di Zocca, dvadesetogodišnjak je poginuo nakon što je bujica odnijela njegov automobil. Talijanska vojska raspoređena je u općini Castel Maggiore kako bi pomogla vatrogascima i civilnoj zaštiti u borbi s poplavama. Uz obilne kiše, poplave su pojačali i lokalni potoci Ravona, Savena i Zena, koji su se izlili iz svojih korita.

Sicilija se također suočava s teškom situacijom – hitne službe spašavale su ljude s krovova kuća i iz zaglavljenih automobila. Zračna luka Palermo privremeno je zatvorena zbog velikih poplava i nestanka struje.

Poplave nisu zaobišle ni Francusku, gdje su bujice u središnjem dijelu zemlje izazvale nestanak struje, a posebno su teško pogođeni jugoistočni gradić Limony, smješten na obali rijeke Rone. U petak, 18. listopada, evakuirano je više od tisuću ljudi. Francuski meteorolozi objavili su da je u nekim područjima u 48 sati palo čak 686 milimetara kiše, što ove poplave čini najgorima u posljednjih 40 godina.

Francuski premijer Michel Barnier istaknuo je važnost pripreme za klimatske promjene te pohvalio sustav za upozoravanje FR Alerte, koji je po prvi put korišten u Francuskoj kako bi se ljudi u rizičnim područjima pravovremeno obavijestili i sklonili na sigurno.

„Moramo se bolje nositi s klimatskim promjenama. Lakše ćemo se nositi s ovakvim katastrofama ako se pripremimo zajedno, na razini EU,“ poručio je premijer Barnier.