POLITIČKI POTRESI U UKRAJINI Tri ministra podnijela ostavke, još pet resora upražnjeno

Ukrajina
EPA-EFE

Trojica ukrajinskih ministara podnijela su ostavke, objavio je na Facebooku predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pisma ostavke sljedećih dužnosnika predana su Vrhovnoj Radi Ukrajine: Oleksandr Kamišin, ministar strateške industrije Ukrajine; Denis Maljuska, ministar pravosuđa Ukrajine; Ruslan Strilec, ministar zaštite okoliša i prirodnih resursa Ukrajine. Vitalij Koval, šef Državnog fonda Ukrajine, također je poslao pismo ostavke", napisao je Stefančuk u objavi, prenosi Radio Slobodna Europa.

Najavio je da će o ovim ostavkama raspravljati na plenarnoj sjednici. Razlozi ostavki nisu navedeni. Jedino je Kamišin najavio da će ostati u obrambenom sektoru, ali na drugoj poziciji.

Kamišin (40), koji je imenovan u ožujku 2023., predvodio je napore Ukrajine da pojača proizvodnju obrambenog oružja, od napadačkih bespilotnih letjelica do projektila dugog dometa, dok se vojska bori protiv puno bolje naoružane i brojnije ruske vojske.

Odlazak trojice ministara povećava neizvjesnost oko vlade jer je još najmanje pet ministarskih mjesta upražnjeno nakon smjena ranije ove godine.

Predsjednik Volodimir Zelenski i njegov tim sada bi mogli popuniti sve pozicije u pokušaju uvođenja reda u vladu prije nego što ovog mjeseca otputuje u Sjedinjene Američke Države kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Ukrajinski čelnik rekao je prošlog tjedna da se nada sastanku s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom i njegova dva moguća nasljednika kako bi predstavio "plan pobjede" koji bi prisilio Rusiju da prekine rat u Ukrajini.